El pres polític Yahya Mohamed en coma per defensar l'alliberament del poble sahrauí

Yahya Mohamed el HafadL’activista sahrauí , que realitzava una vaga de fam pels drets humans des del dia 4 d’abril, ha entrat en coma a l’hospital Hassan II de la ciutat marroquí d’Agadir.

Yahya Mohamed, de 43 anys, és un activista polític que va ser detingut el passat 28 de febrer del 2008 per defensar la independència dels territoris del Sàhara Occidental ocupats per Marroc.

Després d’assistir a diverses manifestacions, Yahya Mohamed va ser condemnat a 15 anys de presó pel Tribunal d’Agadir i va ser internat amb els presos comuns, sense que es complís cap de les condicions bàsiques i obligatòries que determina qualsevol procés judicial.

Segons Anna B., membre de Berguedà amb el Poble Sahrauí, i que va assistir en primera persona al procés de judici de Yahya “el moment va ser molt dur perquè ells només havien fet manifestacions pacífiques així com fem nosaltres demanant la independència del seu país”. Anna explica que “no van ni poder-se defensar perquè de seguida els van condemnar i se’ls van endur” i descriu els plors de les famílies i amics que es sentien dintre de la cambra.

Des del passat dia 4 d’abril, Yahya Mohamed i altres companys membres del Col·lectiu de Defensors Sahrauís dels Drets Humans (CODESA) continuen una vaga de fam indefinida per exigir el respecte pels seus drets elementals, així com els dels seus companys també empresonats. Els vaguistes reclamen qüestions com el dret de poder rebre les visites dels seus familiars o l’accés de la premsa a les presons, entre d’altres coses.

La reacció de les autoritats, però, va ser, segons les organitzacions sahrauís “desapiadada i abusiva”, ja que els vaguistes van ser emmanillats, colpejats i traslladats a celes d’aïllament.

Actualment, després de més de 50 dies en vaga de fam, Mohamed ha hagut d’ingressar a l’hospital de Hassan II de la ciutat d’Agdir, on resta encadenat al llit per mans i peus, i rodejat permanentment per efectius policials morroquins que l’obliguen a alimentar-se a la força cada vegada que recupera la consciència.

Moltes de les organitzacions solidàries amb el poble Sahrauí, entre elles la berguedana, i tots els col·lectius sahrauís de defensa dels Drets Humans als territoris ocupats per Marroc, han començat una campanya urgent per salvar la vida de Yahya Mohamed.

+ Campanya Internacional per la Llibertat de Yahya Mohamed el Hafad i tots els Presoners Sahrauis