El SOC no ha pagat la pròrroga dels subsidis d’aturats de llarga durada

SOC1

Nova escanyada contra les persones més desafavorides econòmicament. Segons han informat diversos afectats a L’ACCENT, el Servei d’Ocupació de Catalunya encara no havia abonat a principis d’agost els 390 euros de la paga per a aturats de llarga durada que com a molt tard el 25 de cada mes abona als seus beneficiaris. Aquesta paga és la que es dóna als aturats que ja han esgotat la paga dels 426 euros i no han pogut obtenir una feina, prorrogant sis mesos un subsidi de 390 euros. Aquest subsidi el paga l’estat a través de l’INEM, però la gestió del pagament va a càrrec del SOC.

Un dels afectats, s’ha dirigit al SOC del carrer Dante de Barcelona a demanar per quins motius no havia cobrat els 390 euros. Personal del SOC l’ha informat que cap dels beneficiaris havia cobrat la paga, que ells no en sabien els motius i que l’única cosa que sabien era que, amb sort, cobrarien cap a finals d’agost. Posteriorment, en una altra visita per a reclamar, el van informar que els pagaments es realitzarien abans del 15 d’agost.

L’afectat explicava a L’ACCENT el problema que suposa als beneficiaris d’aquesta paga no cobrar-la a temps. “Aquests diners són molt necessaris per a nosaltres, ja que són l’únic ingrés que tenim. Les factures d’aigua o de llum s’han de pagar, i comptem amb aquests diners per a fer-ho. No cobrar aquests diners suposa deixar a deure factures de subministres, entrant en l’espiral de la morositat. És una paga de subsistència per a aquells que no tenim pràcticament cap altre mitjà”.

Després de consultar fonts vinculades al Departament de Treball, L’ACCENT ha pogut confirmar que els afectats encara no havien cobrat aquest subsidi, i que tots els mesos anteriors s’havia cobrat com a molt tard el 25, fet que ja ha generat diverses reclamació a les OTG. Les mateixes fonts també han explicat que diferir aquests pagaments és legalment possible perquè, en comptes de tenir la condició de prestació o subsidi d’atur -fet que obligaria a complir uns terminis de pagament-, tenen la condició jurídica de subvenció, no subjecta a un calendari mensual de pagament. D’altra banda, el pagament d’aquest subsidi ha topat amb dificultats tècniques degut a un sistema de pagament incapaç d’absorbir l’alta demanda que genera la crisi. Tot i així, aquestes fonts no han pogut confirmar quan es cobraria aquesta paga.