El tancament del diari Egunkaria va ser il·legal

egunkariaLa secció primera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha absolt per falta de proves els cinc directius  del diari Egunkaria que l’any 2003 van ser acusats de pertànyer a l’anomenat “entorn d’ETA”. El mateix any l’Egunkaria, únic diari que existia en basc, va ser clausurat pel jutge Juan del Olmo. La secció primera de l’Audiència, presidida per Javier Gómez Bermúdez, ha conclòs que el tancament del rotatiu per part del jutge Juan del Olmo va ser ‘anticonstitucional’. El tancament va ser en un principi temporal i durant aquests anys s’ha anat prorrogant en períodes de sis mesos.

De fet, la fiscalia ja havia demanat l’absolució dels acusats, però l’acusació particular, representada per les associacions ultradretanes  Dignidad y Justicia i l’Associació de Víctimes del Terrorisme, demanava 14 anys de presó pel president del Consell d’Administració del diari, Martxelo Otamendi, i pels 3 consellers Juan María Torrealdai, José María Auzmendi i Iñaki Uría,. Per Xabier Oleaga, redactor en cap, demanaven 12 anys de presó. L’acusació particular considera que Egunkaria va ser creat per ETA amb la voluntat de finançar-se i blanquejar capitals.

Segons la sentència emesa per Gómez, el tancament d’Egunkaria “no es va emparar en cap norma especial que l’autoritzés”. La sentència també afirma que la decisió de Del Olmo no pot justificar-se per l’article 129 del Codi Penal, ja que un diari no pot ser considerat de la mateixa manera que una empresa qualsevol.

Tot i l’absolució de la cúpula del diari, algunes veus creuen que la travessia pel desert encara no ha arribat a la seva fi. Martxelo Otamendi, antic director d’Egunkaria creu que és possible que l’acusació particular intenti esprémer les seves demandes i presenti un recurs al Tribunal Suprem. “Egunkaria era simplement un diari en basc, al servei de l’idioma, i mai vam tenir cap relació amb ETA” ha conclòs Otamendi.

Durant el seu pas a mans de les forces de seguretat espanyoles, alguns dels detinguts van denunciar greus tortures i maltractaments.