[bar group="860×106"]

Eleccions regionals a l’estat Francès: derrota de Sarkozy amb una abstenció majoritària

L’abstenció ha estat majoritària en la primera volta dels comicis a l’Estat amb el 53,65% del cens i un 52,9% al departament dels Pirineus Orientals. En aquest departament, on s’inclou la Catalunya del Nord, s’imposa la llista del controvertit Georges Frêche, actual president del Consell Regional del Llangüedoc Rosselló.

Al departament de Pirineus Orientals, que integra la Catalunya del Nord, els sarkozystes de l’UMP cauen al 19,6%, i la llista del dissident del PS Georges Frêche escombra la llista oficial amb més del 34% front un 7,7% de la candidata Helène Mandroux, que comptava amb el suport oficial de la direcció socialdemòcrata. Els feixistes del FN ascendeixen a un 13,7% (i un alarmant 16% a Perpinyà), Europe Ecologie obté el 9,12% i el Front d’Esquerra, que al Llanguedoc-Rosselló concorria unit amb el NPA, arriba al 8,77%, i es queden a les portes de la segona volta, que enfrontarà Frêche amb l’UMP i el FN.

A nivell estatal, el Partit Socialista (29,09%) s’imposa a l’UMP de Sarkozy (26,15%). Les llistes ecologistes d’Europe Ecologie obtenen un significatiu 12,3%.

L’ultradreta racista del Font National augmenta i obté un preocupant 11,55% al conjunt de l’Estat francès.

El Front d’Esquerra, integrat pel PCF i altres formacions, frega el 6%, i el NPA (2,4%) s’enfonsa, el partit de Besancenot queda molt lluny del seu objectiu del 5%.

Només les llistes que han superat el 10% dels vots podran concórrer a la segona volta, on s’espera que les aliances del PS amb els Ecologistes certifiquin la derrota de les llistes afins a Sarkozy.


[bar group="860×106"]