[bar group="860×106"]

Els 4 independentistes de Mallorca treuen pit davant l’amenaça de 9 anys de presó

Palma manifestació 30 desembre 2011La Fiscalia els imputa delictes relacionats amb la crema de la bandera espanyola i els aldarulls que es produïren durant la Diada de 2010.

Nou anys de presó i més de 13.000 euros de multa. Aquesta és la petició fiscal definitiva contra els quatre independentistes mallorquins que estan acusats de col·laborar en la crema d’una bandera monàrquica espanyola i de participar en els aldarulls que tingueren lloc el 30 de desembre de 2010 a Palma, durant la manifestació de la Diada Nacional.

Entre els quatre afectats destaca Guillem Colom, el militant d’Endavant-OSAN per a qui la Fiscalia sol·licita una pena de tres anys de presó, 1.800 euros de multa i una indemnització de 4.500 euros pels delictes d’ultratge a la bandera, atemptat i lesions a un agent de l’autoritat.

Guillem Colom formava part del servei de seguretat de la mobilització de la Diada junt a l’altre militant de l’organització independentista que també està imputat en el cas, David Pujol. Per a ell, l’acusació fiscal demana dos anys de presó, 2.000 euros de multa i 200 d’indemnització, a més de la reparació de suposats danys en uniformes de la Direcció General de Policia. Això, per mor dels mateixos suposats delictes que s’imputen a Colom, però en un grau menor.

Mentrestant, la jove independentista Sílvia Melero, que aquell dia també va acudir a la manifestació reivindicativa de la Diada, està acusada dels delictes d’ultratge, lesions i atemptat. A ella li demanen dos anys de presó, 1.800 euros de multa i una indemnització de 400 euros.

Finalment, l’altre independentista encausat és Robert Cruz, sobre qui pesa una petició lleugerament menor que la de Melero: dos anys de presó i 1.800 euros d’indemnització, ja que a ell no se l’imputa el delicte de lesions.

Amb el cap ben alt

El cas dels 4 independentistes de Mallorca, doncs, està essent molt polèmic per l’elevada petició fiscal, que ja ha estat condemnada i rebutjada per amplis sectors socials, culturals i polítics de l’illa. Si un tribunal acceptés aquesta petició de la Fiscalia (impulsada pel cos armat espanyol) podria suposar el tancament en un centre penitenciari de militants independentistes. Un fet que seria inèdit a l’illa d’ençà dels anys 90 i que, a més, resulta difícil d’entendre en el marc dels fets succeïts.

A l’expedient judicial sobresurt la situació de Colom, qui ha rebut la petició fiscal més elevada, de tres anys, que podria suposar en un tancament efectiu en cas de condemna. A més, sota acusacions absolutament falses, segons va poder comprovar L’Accent el mateix dia dels fets (veure requadre).

Tot i així, ni ell ni els altres tres imputats no s’han resignat en cap moment: ni quan van ser detinguts o citats a declarar, ni ara, un any després, amb aquestes greus acusacions que pesen sobre ells. Ans el contrari, aquest passat 30 de desembre de 2011, els quatre encausats van encapçalar la manifestació de l’Esquerra Independentista de Mallorca (Endavant, SEPC, Maulets i Pinyol Vermell), donant la cara davant de la premsa i dels diversos milers de persones que es van aplegar al centre de la capital mallorquina per commemorar la Diada.

Campanya en marxa

Aquest any, però, la manifestació va transcórrer sota la normalitat, ja que no es va detectar la presència de provocadors violents, i la Policia Nacional tampoc va intentar entrar a cops de porra en el moment de la crema de desenes de banderes espanyoles de cartró.

En aquests moments, Endavant-OSAN està a punt de donar el tret de sortida a la campanya per l’absolució dels 4 independentistes. En declaracions a L’Accent, des d’aquesta organització política recorden que les imputacions “no són cap casualitat”, ja que “la policia ha entrat en una dinàmica repressiva sense precedents a l’illa”. Amb aquest cas, diuen, el missatge que es dirigeix és “molt més nítid”. Tan clar, recorden, com que “lluitar per la independència dels Països Catalans pot dur a la presó qualsevol mallorquí que gosi expressar-ho al carrer”.

Tot i així, des d’Endavant asseguren que l’Esquerra Independentista de Mallorca seguirà fent feina com fins ara, i es mostren convençuts que durant el judici es podrà demostrar que els encausats van actuar de la millor manera possible en uns moments de molta de tensió.

Què va succeir al carrer dels Oms?

Cal recordar que ara fa un any, en el moment en què es van produir els fet que podrien ser jutjats aquest 2012, L’Accent estava present a la manifestació i va ser testimoni directe de la crema de la bandera i dels aldarulls. De fet, el cert és que els primers brots de violència no van sortir ni de la Policia ni dels manifestants, sinó d’un grup d’adults d’ultradreta que estaven a la terrassa d’un bar del carrer dels Oms.

En aquell mateix moment, mentre els provocadors espanyolistes llançaven cadires del bar contra els manifestants, dos agents de la Policia Nacional van travessar la terrassa obviant la presència dels dos provocadors, a cops de porra contra els manifestants i amb el temerari objectiu d’endinsar-se dins la manifestació per arrestar els autors de la crema. Llavors, es produïren els aldarulls i els moments de tensió general.

El servei d’ordre de la manifestació, del qual formaven part dos dels quatre imputats, va intervenir ràpidament formant una cadena humana per garantir la seguretat dels presents a la manifestació i dels veïnats de la zona. D’aquesta manera, i malgrat el resultat final, s’aconseguí evitar mals majors, tant per un costat com per l’altre, en el marc d’una mobilització que duu molts anys recorrent els carrers de Palma de forma pacífica i reivindicativa.

L’arrest de tres independentistes a Mallorca destapa una campanya de criminalització policial i mediàtica 2 de feber de 2011

El ‘Círculo Balear’, la Policia Nacional espanyola i El Mundo protagonitzen un nou cas repressiu a Mallorca 13 de gener de 2011

 


[bar group="860×106"]