Els activistes antidesnonaments guanyen el pols a Unnim

pah torreromeu

Victòria final per al moviment antidesnonaments a Sabadell. Després de 4 dies de pols amb Unnim, aquesta entitat financera ha acabat cedint i ha arribat a un pacte amb Ahmed, pel qual a la pràctica li accepten la dació en pagament del seu pis i un lloguer social de 120 euros que li permetrà continuar vivint al pis com a mínim 5 anys més. El pagament d’aquest lloguer social, però, computarà teòricament com a retorn del deute de 4.500 euros que l’afectat tenia amb l’entitat bancària. Aquesta clàusula ha estat exigida per Unnim per tal de rentar-se la cara després de 4 dies que han posat tot un barri en peu de guerra. L’acord arriba després d’un duríssim pols del moviment antidesnonaments, que ha comptat amb la complicitat de moviments socials i polítics d’arreu del territori, amb Unnim.

72 hores d’ocupació

La situació viscuda pel veí del barri de Torre-Romeu, ha estat similar a la de desenes de milers de persones als Països Catalans. Després de deu anys de pagar una hipoteca, la crisi econòmica l’impossibilità de continuar fent-ho. Malgrat els intents de la PAH de pactar una dació en pagament del pis i saldar el deute, Unnim li exigia, a banda de lliurar el pis, el pagament de 4.500 euros per a poder cancelar el deute.

Fonts de la PAH circumscriuen l’actitud d’Unnim com l’intent d’experimentar un nou model per aturar les protestes antidesnonaments. Dació parcial amb quantitat a pagar per a cancelar el deute. És per això que la PAH va programar actuacions solidàries per a fer desistir Unnim en la seva intenció de pervertir els processos de negociació. Cal recordar que Unnim -que agrupava les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu- va ser rescatada per l’estat, que hi va injectar un total de 953 milions d’euros de diner públic. Posteriorment, fa un any va ser adquirida pel BBVA per només un euro.

Una d’aquestes actuacions va ser l’ocupació de l’oficina bancària on Ahmed tenia la seva hipoteca contractada. Dijous a la tarda va iniciar-se una ocupació que ha durat fins diumenge a la nit. En tots aquests dies, desenes d’activistes han mantingut l’ocupació i han rebut la solidaritat del veïnat, que durant quatre dies s’hi ha anat concentrant cada vegada que hi havia perill de desallotjament -divendres al vespre hi va haver la primera amenaça-, i que ha anat portat menjar i begudes calentes per als activistes.

Finalment, aquest diumenge al vespre els Mosssos d’Esquadra van rebre l’ordre de desallotjar l’oficina. Una dotació de set furgones d’antidisturbis i tres cotxes policials encerclà l’oficina i començà a treure’n els ocupants. Mentrestant, a l’exterior s’hi concentraren més de dos-cents solidaris que animaven amb crits de suport als activistes i en contra de l’actuació policial. Mentre això passava al carrer, alguns veins van arribar a tirar aigua i un ou des de la finestra contra la policia. Els concentrats, en un ambient força caldejat, anaven aplaudint tots i cadascun dels activistes que eren trets a la força de l’oficina. Ahmed, altres activistes de la PAH de Sabadell i el diputat de la CUP Quim Arrufat, van ser identificats pel dispositiu policial.

Un cop conclòs el desallotjament, en una ràpida assemblea improvisada es decidí traslladar la protesta a la seu central d’Unnim a Sabadell -l’antic edifici de Caixa Sabadell del carrer Gràcia- a partir de dilluns a les 9 del matí. Així mateix, es convocà una jornada de solidaritat a nivell estatal.

Protestes davant diverses oficines d’Unnim

Aquesta crida ja va suposar que durant la matinada de diumenge a dilluns diverses oficines d’Unnim de ciutats del Principat apareguessin empastifades d’adhesius i cartells acusant-los de deixar famílies al carrer. Així mateix, aquest dilluns al matí diverses concentracions han provocat que moltes oficines no puguin obrir i operar amb normalitat. Una de les que ha hagut de tancar portes ha estat la seu central a Sabadell, davant la qual s’hi han congregat més d’un centenar de persones. Malgrat que ahir Unnim va afirmar que no negociaria res amb els afectats, aquest matí ja s’han compromès a mantenir una reunió per tal de cercar solucions.

Unnim i l’actuació dels Mossos

En l’actuació de divendres al vespre -un intent de desallotjament que acabà només amb la identificació dels ocupants de l’oficina bancària-, policia i activistes pactaren una treva fins dilluns a la tarda. L’argument dels activistes era esperar a la reunió compromesa amb Unnim per a dilluns al matí. Quan la policia es presentà el diumenge al vespre a l’oficina per efectuar el desallotjament, informà als activistes que Unnim els havia comunicat que no negociaria amb ells i que per això procedien a desallotjar-los. L’obstinació de la PAH de Sabadell, i la solidaritat d’arreu, amb ocupacions d’oficines bancàries incloses, ha dut l’entitat financera a canviar d’opinió en només 12 hores. Això encara ha deixat més al descobert el paper servil de la policia catalana envers l’entitat bancària, sobretot tenint en compte el risc que una actuació com la de diumenge al vespre acabés derivant en greus aldarulls. El conseller Espadaler sembla que haurà de respondre al parlament sobre l’operatiu policial, perquè tant la CUP com EUiA ja han anunciat que preguntarien a fons pels fets.