[bar group="860×106"]

Els bancs dels aliments, sense matèries primeres

Els diversos bancs dels aliments repartits arreu dels Països Catalans i que distribueixen aliments de primera necessitat han vist com es multipliquen els seus usuaris fins al punt de tenir les prestatgeries buides
La demanda de peticions d’ajudes al Banc dels Aliments de Barcelona ha augmentat un 25% en els darrers mesos.

El desequilibri entre els aliments que rep el banc i la demanda dels usuaris es va començar a notar més intensament des de principis de 2009, i no és l’únic cas, sinó tot el contrari. El Banc dels Aliments de Girona, per exemple, va multiplicar per quatre la quantitat de menjar repartida durant els primers mesos d’aquest any, i el Banc dels Aliments de Reus, d’àmbit provincial, ha augmentat el seu servei en un 20%. Els col·lectius que més ho ho han notat són els immigrants, les famílies amb tots els membres adults a l’atur i la gent gran, davant les reduïdes pensions que no els permeten fer front a les despeses mínimes.

Davant la dificultat de proveir de menjar a totes aquelles persones que ho sol·liciten i veient com els magatzems han anat minvant fins a buidar-se, el Bancs dels Aliments s’han vist obligats a demanar a les empreses col·laboradores i a les persones amb recursos que es solidaritzin i augmentin les seves donacions o comencin a col·laborar amb aquest servei, malgrat que les empreses tampoc es trobin tampoc en un bon moment econòmic.

Aquests serveis treballen a partir dels excedents que els donen empreses de producció i distribució d’aliments, i els reparteixen a entitats benèfiques, com associacions d’ajuda a la infància, a les famílies o a les persones grans, parròquies, menjadors o ajuntaments, per tal de fer arribar el menjar a les persones sense recursos. La major part de les empreses col·laboradores ofereixen al Banc d’Aliments productes amb una caducitat pròxima, de manera que tenen una sortida difícil al mercat.

En el cas de Barcelona, allà el banc dels aliments compta amb una seixantena de voluntaris, que reparteixen els aliments a unes 500 entitats benèfiques que, al seu torn, proveeixen unes 130.000 persones, gràcies a les més de 300 empreses que col·laboren amb aquest Banc.

50.000 quilos més
A les Illes Balears, president del Banc dels Aliments, Manel Marco, va anunciar fa unes setmanes que caldrien 50.000 quilos mensuals més de menjar per tal de proveir a totes les persones més afectades per la crisi, que han vist com la seva situació personal i econòmica s’ha agreujat més del que ja estava.

Segons Marco, actualment l’organització treballa amb un centenar d’associacions que reparteixen menjar a un número aproximat de 40.000 persones. Tot i que es tracta d’un número alt, a les Illes Balears, el Banc dels Aliments, com la resta de Bancs dels Països Catalans, segueix rebent més i més sol·licituds d’usuaris i associacions que necessiten una ajuda com aquesta per arribar a final de mes i complir una de les seves necessitats bàsiques: menjar.

A la ciutat de València, l’Associació Valenciana de la Caritat i el Banc dels Aliments ha arribat a un acord de col·laboració per proveir de menjar a aquelles persones que no tenen altre manera d’alimentar-se. Per a aquest propòsit, el Banc compta amb una nau industrial on distribuir el menjar, a més de rebre gairebé un milió d’euros provinents de l’Ajuntament de València per cobrir la resta d’any 2009.


[bar group="860×106"]