[bar group="860×106"]

Els comunistes moldaus revaliden la majoria absoluta

El partit de l’actual president Vladimir Voronin ha obtingut el 50% dels vots a les eleccions parlamentàries del passat diumenge. D’aquesta manera, el Partit Comunista Moldau (PCM) revalida la majoria absoluta per tercer cop consecutiu des que el 2001 accedí al poder.

>> La notícia a Gara i Al Jazeera Europa.


L’estat de Moldàvia, nascut de la desintegració de l’antiga Unió Soviètica, és el país més pobre d’Europa, cosa que el situa en un fràgil equilibri entre la dependència econòmica de la Unió Europea i la tradicional influència de Moscou. D’aquesta manera el PCM, inicialment pro-rus, ha hagut de cedir també a les pressions d’occident i ja des del 2001, va realitzar un viratge cap a la Unió Europea. Això, però, no ha impedit mantenir bones relacions amb Rússia, de qui depèn no només energèticament, sinó també per la influència que exerceix sobre la regió moldava de Transdnièster.

L’europeisme de Valdimir Voronin, però no ha sigut suficient per impedir l’hostilitat de la dreta anticomunista local, que l’endemà de les eleccions s’ha manifestat violentament pels carrers de la capital Chişinau i ha irromput en el mateix Parlament amb banderes europees. L’assalt al parlament pels manifestants anticomunistes ha acabat amb el saqueig i la crema de part del seu mobiliari.

 


[bar group="860×106"]