[bar group="860×106"]

‘Els feixistes assassinen a Saint Lazare, el PS fa batudes a Barbès’

Crònica de l’assalt policial a Barbès (París) pel qual una quarantena de persones sense papers podrien estar condemnades a l’expulsió

Dijous 6 de juny a la tarda, una batuda com no se’n veien des de la guerra d’Algèria, als anys seixanta, o des dels desallotjament d’espais okupats als anys vuitanta ha tingut lloc a Barbès, París. Segons expliquen dos testimonis, durant gairebé dues hores una zona de vora un quilòmetre de diàmetre ha estat acordonada per la policia tot blocant els veïns i vianants al seu interior de manera sobtada. Els controls de documentació a la població no han tardat a efectuar-se a aquelles persones que per motius d’aparença semblen sospitoses a la policia; segons el color de pell, la indumentària o la presumpta classe social.

Han arribat cap a les dues, i cridaven. Jo sortia de la perruqueria i de sobte un policia vestit de civil m’ha detingut. Això què vol dir? Per ser àrab s’és terrorista, o què? Hi ha gent que són ací des de fa deu anys i mai havien vist això. No tenim problemes amb la gent, aquí, tenim un problema amb els policies. Hem arriscat la vida a sobre d’un vaixell i finalment ací no hi ha llibertat”, explica un dels detinguts.

Els detinguts anaven omplint diversos autobusos situats al Bulevard de Barbès. Mentrestant, la gent va començar a atapeir-se als voltants de la zona encerclada per protestar, “entre resignada i amoïnada”, contra les detencions. Fins i tot quan el cordó policial es va obrir, els controls i les detencions es van continuar efectuant per agents vestits de civil. El darrer autobús de detinguts marxà a dos quarts de cinc.

Més tard, a la concentració per l’assassinat de Clément Méric, ens vam assabentar que a una part dels detinguts els portaren a la comissaria del carrer Clignancourt [al mateix barri on s’efectuà l’operació policial], cosa que ha provocat els crits de “Els feixistes assassinen a Saint Lazare, el PS [Partit Socialista] fa batudes a Barbès”, descriu un testimoni. “Ens han dit que a la mateixa comissaria han estat triats: uns quants han pogut sortir, i a d’altres els han conduït al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Vincennes”. Abans que se’ls emportaren, la concentració a la comissaria en solidaritat amb els detinguts ha estat reprimida de forma violenta per la policia.

A Clignancourt érem quaranta en una sola cèl·lula, no podíem respirar. I si protestàvem, ens deien: “Tanca la boca. Per què heu vingut ací? Quedeu-vos a casa vostra!”. Ara, al CIE serem uns quaranta o cinquanta de Barbès. Ningú no menja. Hem decidit fer vaga de fam. No sabem què passarà demà, i potser serem deportats abans que puguem veure cap jutge. Si quan comence el Ramadà encara hi som, cremarem el Centre”.

Font: Mediapart, espai en línia d’informació independent i participativa.


[bar group="860×106"]