[bar group="860×106"]

Els grans bancs de l’estat espanyol van guanyar el 2014 gairebé 10.000 milions d’euros

La gran banca acumula uns beneficis de més de 60.000 milions d'euros des de l'inici de la crisi

Els grans bancs de l’estat espanyol han presentat en els darrers dies els balanços de l’exercici 2014. En tots els casos, el balanç ha tornat a abocar beneficis milionaris per a les entitats, com ha estat gairebé una constant en els darrers sis anys malgrat el context de crisi econòmica. Només Bankia no ha pogut presentar els seus comptes ja que el FROB, el seu accionista majoritari, encara no té clar com s’han d’afrontar les reclamacions dels accionistes minoritaris. En tot cas, tot sembla indicar que Bankia presentarà beneficis multimilionaris que rondaran el mig miler de milions d’euros.

Des de 2009, la banca espanyola -i aquí hi incloem la que té el domicili fiscal als Països Catalans, ja que té el seu marc estratègic i d’actuació al conjunt de l’estat- ha viscut un procés de reconversió molt profund. Això bàsicament s’ha basat en que l’estat, amb els diners públics, ha sanejat les caixes d’estalvis deficitàries i n’ha fet liquidació a les grans entitats, que alhora es beneficiaven de les garanties que oferia l’estat per a poder accedir a més diner. El resultat és que la crisi ha estat inexistent en el balanç econòmic dels grans bancs. Només 2012 va ser un any difícil, bàsicament perquè una part molt gran dels beneficis va haver de ser reenviada als fons de provisió -i, per tant, computats com a despesa- i això va fer que el balanç final dels beneficis es reduís molt o, com en el cas del Banco Popular, tingués un saldo negatiu.

Cas a part ha estat l’operació Bankia. El vaixell insígnia dels instruments financers controlats políticament pel PP va fer aigües i va haver de ser intervingut el 2012, després de descobrir-se que el 2011 havia presentat els balanços falsejats. L’estat va decidir que Bankia era una peça a protegir i hi va abocar més de 22.000 milions d’euros per a sanejar-la. Malgrat que l’estat continuï essent el major accionista de l’entitat, a través del FROB, ja es reconeix que de moment el 85% de la inversió feta a Bankia no es recuperarà mai; són diners a fons perdut.

beneficis_bancaris

Clica damunt la imatge per a ampliar-la.

 


[bar group="860×106"]