[bar group="860×106"]

Els independentistes valencians recorden Toni Villaescusa

tvillaescusaUn any més, mig centenar d’independentistes es citaren, al cementiri de Quart de Poblet, per retre un sentit homenatge a Toni Villaescusa. L’acte, que es repeteix des de la tràgica mort del militant de Terra Lliure, va ser convocat per les organitzacions de l’esquerra independentista a la comarca de l’Horta.

Amb una afluència lleugerament superior a la d’anys anteriors, una cinquantena de militants independentistes de l’Horta, s’aplegaren al cementiri de Quart de Poblet per homenatjar el militant de Terra Lliure Toni Villaescusa. L’acte, senzill però emotiu, va servir per recordar aquest lluitador que pergué la seua vida a Alzira, l’any 1984 en el transcurs d’una acció armada. L’homenatge, que era presidit per un gran retrat de Villaescusa, va ser encetat amb un parlament de Gonçal Bravo, secretari general de la Coordinadora Obrera Sindical, en què es va recordar, de manera especial, el compromís de Villaescusa amb la lluita sindical. Seguiren les ja tradiconals paraules del dirigent del PSAN, Josep Guia, qui va explicar als assistents quin fou el paper de Villaescusa a Terra Lliure i fins a quin punt va ser d’importànt el seu compromís personal per fer de Terra Lliure una organització d’àmbit nacional dels Països Catalans. Per Guia, l’entrada de Villaescusa a l’organització armada catalana, fou una conseqüència natural del seu alt grau de conscienciació com a indepdentista i comunista. També va aprofitar per recordar el seu paper en la històrica jornada del 9 de setembre de 1981 quan de manera simultània esclataren quatre artefactes explosius a les governacions civils d’Alacant, València, i les delegacions d’Hisenda de Tarragona i Barcelona, i la Magistratura de Treball també d’aquesta última ciutat. Unes accions propagandístiques que serviren al reforçament de la territorialitat dels Països Catalans.

Es dóna la circumtància que actualment les restes de Villaescusa ja no es troben a aquest cementiri. Fa dos anys, la seua família materna va endur-se les seues restes a Almeria, on residix. Aquest fet, però, no va impedir la celebració de l’acte ja que, com es va voler puntualitzar, l’homenatge es continuarà celebrant adés que el municipi de Quart de Poblet sempre estarà estretament lligat a la figura d’aquest històric independentista.

L’homenatge va cloure amb la interpretació del cant dels patriotes, la internacional, els segadors i la muixeranga per part de la colla de dolçainers i tabaleters Estrela Roja de Benimaclet.


[bar group="860×106"]