Els jutjats de Barcelona arxiven finalment la causa oberta pels fets de la Diada

Marc i Joaquim sortint de l'Audiència NacionalDesprés que l’audiència nacional arxivés la causa contra Marc Garcia i Guifré Rodés, militants d’Endavant (OSAN), aquesta era la conclusió lògica del procés que encara afectava en Joaquim Español i Elisenda Ramos, militants de la CAJEI. La causa era per la crema d’una bandera espanyola que es va produir al final de l’acte polític de la manifestació de l’Onze de Setembre al passeig del born.

En aquella ocasió, novament, la premsa espanyola va assenyalar, i els Mossos van córrer a donar noms. I per fer-ho van recórrer tant al que havien pogut veure els seus agents, com als fitxers polítics que organitzacions antirrepressives com Alerta Solidària no es cansen de denunciar: en Marc es va passar tot l’acte al peu de l’escenari, col·laborant en l’organització de l’acte; en Guifré era qui havia llogat la furgoneta on suposadament es van canviar els autors de la crema de la bandera. I en Joaquim i n’Elisenda? Ni els Mossos d’Esquadra, autors de l’informe que va utilitzar el fiscal per cridar a declarar els quatre independentistes a l’Audiència Nacional, podrien explicar públicament perquè varen posar aquests noms. Això els obligaria a reconèixer que utilitzen un fitxer per guardar dades de militants polítics compromesos.

Segons Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària, aquesta és la principal conclusió que cal extreure del cas: ni els Mossos primer, ni l’Audiència Nacional després, ni la fiscalia no tenien proves de res. Però malgrat ser conscients d’això, envien gent als tribunals. “Potser un altre jutge, un jutge com Isabel Gallardo, hagués condemnat els 4 independentistes”.

En qualsevol cas, Majoral no s’està de recordar que “tot això ha de ser un crit d’alerta per l’esquerra independentista”, i que cal estar atents perquè les forces policials i l’aparell judicial “segueixen estirant de fitxers polítics per perseguir la gent activa. Cal prendre l’exemple d’aquests militants que, a l’Audiencia Nacional, i davant els focus i les càmeres van dir, ben alt i ben clar, que independentment del que diguin els jutjats seguiran desafiant la imposició espanyola i francesa sobre el nostre poble”.