Els Mossos d’Esquadra detenen Enric Duran


>> ÚLTIMA HORA: concentració solidària dimecres 17 a les 12 a la comissaria de les Corts

Enric Duran, que fa sis mesos va fer públic que havia estafat 492.000 euros a diverses entitats bancàries, ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra. Ahir dimarts 17 de març havia tornat a aparèixer en una roda de premsa a Barcelona, i hores després agents dels Mossos van entrar a la UB per detenir-lo. En aquests moments està detingut a la comissaria de les Corts.

Coincidint amb la reaparició de Duran, el col·lectiu Crisi va començar ahir una campanya en què, sota el lema “Podem viure sense capitalisme”, proposa solucions per a deixar enrere l’actual sistema econòmic. Per exemple, recomana que traguem tots els diners del banc, que no paguem préstecs ni lloguers o que deixem de treballar per una empresa capitalista.

La publicació “Podem viure sense capitalisme” es repartia ahir pels carrers, coincidint que fa justament mig any que se’n va repartir l’anterior, “Crisi. Creus que els bancs et roben?“, dia en què es va saber que Enric Duran havia estafat 492.000 euros a bancs i caixes i que s’havia donat a la fuga. Duran va tornar ahir per a presentar, juntament amb altres membres del col·lectiu, aquesta nova campanya.

La revista planteja accions per a aconseguir un model que garanteixi “menjar i sostre per a tothom” i presenta un pla d’acció per a la transició postcapitalista. És més, el col·lectiu ha explicat que dóna de termini fins a final de 2009 perquè els estats facin un pla per a superar l’actual sistema econòmic. Tanmateix, com que sospiten que no hi haurà cap canvi, ja han dit que el 17 de setembre començarien una sèrie d’accions de protesta, com ara no pagar els rebuts de lloguers, hipoteques, etc.

Una de les propostes del col·lectiu és la creació de cooperatives integrals, que permetrien “construir un espai de relacions econòmiques autogestionades entre els participants”. Aquestes cooperatives estarien blindades contra els embargaments i, pertant, servirien per “minimitzar, de manera legal, el pagament d’impostos i de cotitzacions a la Seguretat Social, tot protegint-nos tant com sigui possible de l’acció de la banca i de l’Estat.

Avui es reparteixen, de manera gratuïta, 350.000 exemplars de la revista “Podem viure sense capitalisme”, dels quals 220.000 són en català, per uns 400 pobles i ciutats.La publicació s’ha finançat amb diners aconseguits per Enric Duran i també per donacions. Unes dues mil persones voluntàries seran les encarregades de fer arribar els exemplars a la gent.

Duran torna després de sis mesos en fuga

Enric Duran va deixar-se veure ahir, després de sis mesos en fuga. El jove té algunes denúncies per no haver tornat els 492.000 euros que va demanar a una quarantena de bancs: tal com explicava a la publicació anterior del col·lectiu, Duran havia ‘expropiat’ aquests diners a bancs i caixes per tal de denunciar el sistema financer bancari, desmostrant com n’éra, de fàcil, obtenir préstecs.