[bar group="860×106"]

Els Mossos detenen un activista que denuncia la pobresa energètica

La detenció s'ha produït a Manresa, mentre que les concentracions de Sabadell i Barcelona no han registrat incidents

Tres concentracions han denunciat l’enriquiment de les companyies elèctriques a costa de les butxaques o la vida de les persones. Les concentracions i denúncies a Sabadell i Barcelona s’han desenvolupat sense incidents. A Manresa, els Mossos han detingut un activista i han carregat contra les persones concentrades fora de la comissaria.

La pobresa energètica mata: els vostres beneficis, les nostres vides”. Amb aquest lema, la PAHC de Sabadell va ser la primera en convocar per denunciar la responsabilitat de les companyies elèctriques en la pobresa energètica. La motivació principal era la mort de na Rosa, una àvia de Reus, una setmana enrere. L’àvia va morir a causa d’una espelma amb la qual s’enlluernava perquè li havien tallat la llum.

De seguida, la PAHC del Bages va entomar la convocatòria i la va replicar a Manresa amb el lema “La pobresa energètica mata: els vostres beneficis, les nostres vides”. Finalment, van ser diversos col·lectius de Barcelona qui van fer replicar la mobilització a la ciutat, seguint la convocatòria del Bages. Totes tres concentracions eren a les 19 h del dimarts 22.

A Sabadell, la mobilització ha aplegat vora 150 persones, segons les organitzadores. Davant d’una seu de Gas Natural s’hi han encès espelmes i s’han llençat ous de pintura contra la façana. A Barcelona, un centenar llarg de persones han tallat carrils del carrer de davant d’una botiga de Gas Natural. S’han enganxat cartells als vidres, s’han cridat consignes contra la pobresa energètica i el sistema capitalista i s’han repartit fulls volants. En acabat, s’ha llegit un manifest que aposta per la nacionalització de l’energia i la recuperació de la sobirania energètica.

A Manresa la convocatòria ha aplegat una seixantena de persones. Han empasquinat una oficina d’Endesa amb cartells que hi deia ‘assassins’, paraula que també han pintat amb esprai a la façana. S’han deixat escrits a la porta i mans tacades de vermell a la paret. L’acció ha transcorregut sense incidents, segons una de les assistents.

Ha estat quan ja el grup era lluny del lloc que han aparegut cotxes dels Mossos d’Esquadra. La manifestant explica que han anat directes a per en Berni Sorinas, portaveu de l’Obra Social de la PAH i membre de la PAHC Bages. “Han anat a per ell a mort”, narra la manifestant. I afegeix: “no li han demanat identificació, però és que tampoc tenia oportunitat per fer-ho perquè li agafaven el braç”. De cop i volta, han aparegut molts agents de Mossos i de paisà, així com de la policia local. Ha estat aquesta qui finalment se l’ha endut detingut.

S’han endut Sorinas cap a la comissaria. Els Mossos han dit que l’acusaven de desobediència i resistència. A fora, de seguida s’hi han congregat desenes de solidàries que han arribat a ser prop d’un centenar. Els Mossos han tensionat i violentat la concentració, i fins i tot han carregat.

Després de prop de tres hores detingut, Sorinas, que no ha declarat, ha sortit en llibertat amb càrrecs. L’advocada Eva Pous ha informat que l’acusació és per atemptat a l’autoritat, que va d’1 a 4 anys de presó. Pous considera que la forta pressió popular ha aconseguit que Sorinas, que no ha declarat, no passés la nit a comissaria. Ara, resten a l’espera de rebre la citació per anar a declarar a jutjats i que es facin les diligències prèvies. Segons l’advocada, el tràmit judicial pot anar per llarg. Pous informa, emperò, que Sorinas “està bé i molt animat”.

Des de la mort de na Rosa, han tingut lloc diverses mobilitzacions. Dimecres 16, l’Aliança contra la Pobresa Energètica va convocar concentració a plaça Sant Jaume. La mateixa APE i la PAH de Barcelona van empastifar d’adhesius de denúncia una seu de Gas Natural -l’empresa responsable del tall de subministrament- a Barcelona, divendres 18 al vespre. Dilluns 21, la CUP-Crida Constituent va presentar una querella criminal contra Gas Natural. El Govern de la Generalitat ha enviat un requeriment previ a l’empresa, per un possible expedient sancionador, d’una banda, i els Mossos a detenir un manifestat, que segur que tindrà judici, de l’altra.

Autoria de les fotografies: de Sabadell, PAHC Sabadell; de Manresa, PAHC Bages i Endavant Bages; de Barcelona, Endavant Barcelonès.


[bar group="860×106"]