[bar group="860×106"]

Els motius urbanístics de Barberà per modificar el PGOU no se sostenen

Hi ha sòl urbanitzable de sobres en el perímetre urbà de la ciutat

Rita Barberà contraataca per defensar la seva decisió de requalificar diverses zones de l’horta valenciana. Per Barberà, “no hi ha sòl per a equipaments importants”. L’alcaldessa de València també ha defensat poder agafar una part d’horta per a instal·lar-hi equipaments. Barberà es vanta de ser l’alcaldessa “que ha protegit l’horta” i ha carregat contra els opositors al seu pla urbanístic acusant-los de no haver fet res per protegir l’horta de la ciutat.

Les declaracions de Barberà topen, però, amb la realitat. Totes les accions de protecció de l’horta s’han iniciat impulsades per les protestes i movilitzacions socials, especialment després que una ILP reclamant la protecció integral d’aquest espai agrari, humà i ecològic arreplegués 117.000 signatures i les mobilitzacions convoquessin desenes de milers de persones. Aquesta iniciativa i mobilitzacions que van obligar l’administració a començar a contemplar figures de protecció per l’horta, van ser dutes a terme per la mateixa plataforma que ara s’oposa als retocs del PGOU.

L’altra declaració que topa amb la realitat és la necessitat de sòl urbanitzable. La pròpia plataforma ja va advertir que aquesta necessitar era més que dubtosa en una ciutat que havia perdut 30.000 habitants i amb més de 60.000 habitatges buits. Alhora, dins el perímetre urbà s’estima que hi ha terrenys per a construir fins a 38.000 nous habitatges.

L’arquitecte Pau Ginés ha plasmat aquesta realitat en uns mapes. En aquests es pot apreciar com a la perifèria urbana ja hi ha grans extensions urbanitzables que no s’han executat i resten com a solars a l’expectativa. Alhora, la proliferació de solars buits en ple centre històric de València s’ha convertit en un problema que ha aixecat diverses reivindicacions veïnals. Per Ginés, “no són solars aïllats que mostren una substitució normal dels edificis en el temps. Es tracta més bé d’una metàstasi urbana que durant tots aquest anys no s’ha pogut aturar. El número de solars existents fan pensar que s’ha perdut molt de temps destruint l’horta i fent molt poc pels barris de la ciutat”.

En vermell, solars urbanitzables actualment no utilitzats | Elaboració: Pau Ginés

En vermell, solars urbanitzables actualment no utilitzats | Elaboració: Pau Ginés

 

En vermell, solars no edificats a Ciutat Vella | Imatge: Pau Ginés

En vermell, solars no edificats a Ciutat Vella | Elaboració: Pau Ginés


[bar group="860×106"]