Els Països Catalans clamen contra la monarquia espanyola

bcnotenimrei1

Després de l’anunci d’abdicació fet ahir dilluns pel rei Joan Carles I, l’esquerra independentista s’ha mobilitzat a 118 localitats dels Països Catalans, centenars de milers de persones s’han reunit a les places de pobles i ciutats. La CUP, Endavant (OSAN), SEPC, Arran, els sindicats CGT i COS, la Intersindical Alternativa de Catalunya i la Intersindical Valenciana, entre d’altres ,han convocat concentracions arreu del territori, en les quals s’ha coincidit amb altres partits polítics i moviments socials com Esquerra Republicana, ICV-EUiA, Compromís, MÉS per Mallorca o el Procés Constituent.

A Barcelona, els manifestants es podien dividir en dus grups força fàcils de distingir visualment. El primer lluïa estelada, el segon banderes republicanes espanyoles. Milers de persones s’han trobat a Plaça de Catalunya, on s’han barrejat crits d’”Independència i socialisme” i “Ni França, ni Espanya: Països Catalans”, amb altres com “Mañana España será republicana” o “Ley de extranjería para la reina Sofía”.

Les pancartes expressaven la mateixa dualitat, amb presència de procalmes a favor de la consulta del 9 de novembre. Cal recordar que al Principat CiU i l’Assemblea Nacional Catalana s’han desmarcat de la convocatòria de les concentracions. La presència policial ha estat mínima i cap a dos quarts de deu del vespre (una hora i mitja després de l’inici de la concentració) alguns manifestants han optat per marxar a casa mentre que un grup força nombrós ha arribat a la Plaça de Sant Jaume per concentrar-se davant de l’Ajuntament de la ciutat. Ciutats com Girona, Lleida, Tarragona, Sabadell, Sant Cugat o Tortosa també han vist com molts dels seus ciutadans clamaven contra la monarquia.

Mentrestant, al País Valencià, 10.000 persones s’han manifestat en contra de la monarquia espanyola a València, a les quals cal sumar-hi les que ho han fet a Elx, Gandia o Alacant. A les Illes, més de 2.000 persones han sortit al carrer a Palma, mentre que grups força nombrosos ho han fet a Sóller, Maó o Eivissa. En diverses localitats els manifestants van cremar imatges del futur rei Felip VI.

vlcotenimrei sitgesnorei reifelipvifoc ppcc

+ Recull d’imatges de les més de 80 concentracions arreu dels Països Catalans