[bar group="860×106"]

Els Països Catalans commemoren el 28 de juny sota el lema “Ni malaltes, ni obedients, sexualitats dissidents. Visibilitzem-nos!”

fagcLes Manifestacions tindran lloc durant el dia 28 a Girona, Palma, Lleida i Tarragona i el 29 a València i Barcelona. Però durant els dies anteriors també s’han convocats actes. Sitges, Tortosa, Manresa, Vilafranca, València seran entre d’altres llocs on el Brot Bord juntament amb l’EI faran xerrades al voltant de l’ofensiva moral neoconservadora que estem patint. També hi haurà passes del documental “La rebel·lió de Stonewall”, aquests actes son tan sols una pinzellada del reguitzell d’actes que hi ha convocats per commemorar

Aquesta diada es planteja per les diferents organitzacions convocants com a una eina mes per a fer front a la ofensiva engegada per la dreta contra tot allò que no segueixi l’heteronormativitat. Com expliquen a través del manifest d’enguany “Una ofensiva que pren moltes formes; declaracions de bisbes homòfobs i ministres que continuen sacsejant l’opinió pública tractant-nos de malaltes, atacs contra les poques mesures que ens equiparaven legalment a tota la població en tant que lesbianes, gais i transsexuals, atacs contra el que ja era una minsa i insuficient educació per la diversitat sexual a escoles i instituts, retallades en matèria de prevenció sexual i en programes dirigits a les persones amb VIH, reformes legislatives contra el dret a decidir de les dones, i boicots com el del PP i CIU al principat a la llei contra l’homofòbia, una llei que tot i que sabem que no cobreix totes les problemàtiques que ens afecten, comença a afrontar-les.”

Una mica d’història: que passà a Stonewall?

stonewallL’any 1966 a Nova York es revoca la llei per la qual es treia la llicència de venda d’alcohol als bars que servissin conscientment a clients homosexuals, d’aquesta manera augmenta de manera considerable el nombre de locals per a gais a la ciutat. Tot hi aquest avanç, la policia continua fent batudes pels bars i detenint a persones pel simple fet de vestir-se amb roba considerada de l’altre sexe, fer-se un peto i un llarg etcètera d’actituds homòfobes. Tres anys després, el 28 de juny del 69, la policia irromp al Stonewall Inn un local on s’apleguen gais d’origen africà i sud-americà majoritàriament. El dia d’abans s’ havia enterrat una icona pop, Judy Garland que la majoria de la comunitat gai se sentia identificada amb l’artista. La gent encara estava commocionada per aquella pèrdua. Realment ningú sap com van començar els aldarulls, l’únic que se sap es que les persones del local no van actuar passivament com la policia estava acostumada.

Els agents varen haver-se de tancar dins el local, mentre a fora, veïns i clients d’altres bars s’afegiren als disturbis en contra les actituds homòfobes de la policia de Nova York. Dos mil persones s’enfrontaren al llarg de la nit a 400 policies al crit de “Poder Gai”. Els disturbis van durar 3 nits mes. El llegat fou la creació del anomenat “moviment gai d’alliberament” que amb els anys també ha englobat el que avui dia coneixem com a LGTI (lesbianes, gais, transsexuals i intersex).


[bar group="860×106"]