[bar group="860×106"]

Els primers resultats donen el ‘sí’ a la nova Constitució boliviana amb més del 60%

Els resultats de les primeres meses escrutades i dels sondejos a peu d’urna coincideixen a assenyalar que el ‘sí’ hauria guanyat al referèndum a què estaven avui convocada la població de Bolívia per més d’un 60% dels vots. Tot indica que els opositors no hauran arribat al 40% de les paperetes emeses.

La participació, segons ha informat la Corte Nacional Electoral, ha estat molt elevada: d’un 85%.

La nova Constitució permetrà, segons ha explicat el mateix president, Evo Morales, que es compleixin reivindicacions històriques com la igualtat per tots els bolivians i la defensa dels recursos nacionals. Es referia als drets que recull la nova carta magna, que diu que s’han de garantir a tota la població sense exclusions: assegurança mèdica universal, ensenyament gratuït, incentius per nens i avis, aigua potable, electricitat i telecomunicacions.

Pel que fa a l’àmbit econòmic, el text que sembla que s’ha aprovat dóna un paper rector a l’Estat, i estableix una coexistència amb la propietat privada, comunitària i cooperativa. D’altra banda, el text estableix una nova estructura estatal basada en autonomies departamentals, indígenes, regionals i municipals.

Els bolivians no només estaven convocats per votar sobre la nova Constitució, sinó que també votaven sobre l’extensió de terra que es considerarà latifundi a partir d’ara. Els votants podien escollir entre 5.000 o 10.000 hectàrees. La majoria han escollit la primera opció. Això significa que a partir d’ara una sola persona només podrà ser propietària de 5.000 hectàrees de terra com a màxim.

Durant la jornada electoral, el vicepresident Álvaro García ha manifestat que esperava que els líders opositors acatin el resultat encara que no els agradi, segons recull l’agència Prensa Latina. I és que durant els dies previs alguns d’aquests polítics han dit que no acceptarien la victòria del ‘sí’ si no guanyava en tots els departaments. García els ha advertit: “Ja estem acostumats a comentaris de gent entossudida a intimidar i convocar a la violència, malgrat tot, els reiterem la postura dle Govern per fer complir el que hagin decidit els ciutadans”.

 


[bar group="860×106"]