Els treballadors de Parcs i Jardins i els conductors d'autobusos de Barcelona continuen denunciant coacció i repressió sindical

Els treballadors de Parcs i Jardins i els conductors d'autobusos de Barcelona continuen denunciant coacció i repressió sindical

Manifestació pels dos dies de descans setmanal. Foto: Jose TéllezLes sancions a treballadors dels serveis públics de Barcelona semblen convertir-se en una constant. Pocs dies després que es conegués la resolució judicial que obligava la direcció de TMB a retirar l’expedient sancionador a Saturnino Mercader i Josep Garganté, ara ha tornat a sancionar tres membres del comitè d’empresa i del comitè de conveni amb suspensió de feina i sou.

Mentrestant, la direcció de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona continua entossudida en mantenir la sanció de suspensió d’ocupació i sou de 60 dies al Secretari del Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins, Carlos Bernal.

Aquest dijous 23 de juliol, 50 sindicalistes de la CGT s’han encadenat a la seu d’ICV de Barcelona per tal d’exigir la retirada immediata d’aquesta sanció.

En ambdós casos, els treballadors i treballadores dels serveis públics de la ciutat estan en lluita per evitar-ne la privatització. A més del compliment dels convenis que han aconseguit a través d’aquesta lluita. Alhora, aquests treballadors també han assenyalat els màxims responsables de la situació: l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en el cas dels conductors d’autobusos, i Imma Mayol, màxima responsable de parcs i Jardins. I en tots dos casos, també, la resposta ha estat una repressió constant.

Una sanció per “venjança i escarment”

En el cas de Parcs i Jardins la sanció es remunta al passat 10 de juny, quan la direcció va imposar la suspensió d’ocupació i sou de seixanta dies, i el seu immediat compliment, al secretari del Comitè d’Empresa, Carlos Bernal. El motiu esgrimit per la direcció és que no havia presentat els fulls de preavís o justificants d’utilització de les hores sindicals. Però la secció de la CGT d’aquesta empresa denuncia que “durant aquest temps que la direcció de l’Institut considera faltes injustificades, el Secretari del Comitè d’Empresa ha estat en reunions amb un o diversos membres de la direcció, o amb l’inspector de treball, o signant contractes de treball en el departament de personal, etc. sent vist per gran quantitat de directius, treballadors i treballadores de Parcs i Jardins”.

És per això que consideren que la sanció imposada al secretari del Comitè d’Empresa “és una venjança i un escarment de la direcció de l’Institut en resposta a les denúncies a Inspecció de Treball i als Tribunals”, les quals, a més, han guanyat. Doncs el Departament de Treball ha confirmat la sanció imposada a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins per l’incompliment de mesures de seguretat en la manca d’avaluació de riscos derivats del treball.

És per això que la CGT exigeix la retirada immediata de la sanció imposada al Secretari del Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins.

Noves sancions a TMB

La direcció de TMB torna a atacar el sindicalisme combatiu de les conductores d’autobusos. En aquest cas, ha imposat 30 dies de suspensió de feina i sou -altre cop- al president del Comitè d’Empresa, Saturnino Mercader, i al Secretari del Comitè d’Empresa. A més de 15 dies per un membre del Comitè de conveni.

Segons els i les treballadores els fets es remunten al moment en què la Direcció “de manera unilateral, va imposar els serveis interlínies a la 43 i 44 de la Cotxera del Triangle”. I relaten, “després de rebre diverses trucades de conductors, els tres membres del Comitè de conveni es varen personar a la cotxera del Triangle per a demanar explicacions a la Direcció sobre aquest assumpte”. Ara, la Direcció els sanciona per haver retirat fulls de les interlínies i per haver-se encarat amb els directius que hi havia en aquell moment a les cotxeres.

Els sindicalistes sancionats ja han anunciat que denunciaran aquestes sancions per tal que sigui en un judici on es resolgui el futur d’aquests expedients.

Repressió sindical

Les dues seccions sindicals coincideixen en què aquests fets repressius no són casos aïllats. Per als treballadors de Parcs i Jardins “és un pas més en l’espiral repressiva de la direcció de l’Institut, el fet àlgid de la qual fins aquell moment havia estat el desallotjament il·legal de la seu del Comitè d’Empresa (sobre l’esdevingut s’ha presentat una querella criminal)”.

Mentre que les conductores de TMB ja fa setmanes que denuncien que la “Direcció està intentant atemorir-nos amb les seves decisions que més aviat semblen d’una empresa sota un règim autoritari i dictatorial, que no d’una empresa pública sota govern ‘eco-socialista’”.