[bar group="860×106"]

Els treballadors de TMB es mobilitzen pel retorn al lloc de treball d’Andreu de Cabo

tmbAndreu del Cabo, treballador de TMB, va rebre el passat 15 de juny la carta que li comunicava el seu acomiadament de l’empresa. Les raons adduïdes van ser “motius disciplinaris”, en que l’empresa acusava el treballador d’haver insultat i agredit diversos comandaments del seu lloc de treball. Del Cabo és un treballador de la Secció de Telecomunicacions de TMB, on havia participat activament en diverses mobilitzacions sindicals com la lluita pels dos dies, que li costaria haver d’anar a judici per les accions dels piquets.

Els seus companys de TMB denuncien, però, que darrera l’acomiadament de Del Cabo hi ha la venjança de l’empresa pel fet que aquest treballador havia denunciat diverses irregularitats al sí de TMB. Segons una carta feta pública pel propi afectat, “fa tres anys a la secció de Telecomunicacions quan desmuntem el sistema SAE2 els treballadors separem la ferralla que aniria a les escombraries de tot el ferro i l’alumini, ho vam vendre i per tot aquest material ens van donar més d’1.600€. Aquests diners l’hi lliurem al responsable de la secció, l’enginyer de Metro, i com va anar passant el temps i el responsable no deia res jo vaig exigir a l’empresa que mostrés el comprovant d’ingrés d’aquests diners en el compte de l’empresa. Mai l’empresa em va mostrar aquest comprovant i al final la Direcció de l’empresa em va confirmar que aquests diners de la ferralla se’ls va quedar a la seva butxaca l’enginyer de Metro i que la Direcció no pensava reclamar-ho. Després vaig denunciar amb proves que la prefectura de Telecomunicacions ha estat durant molt temps realitzant compres personals per al seu ús fora de l’empresa. Els responsables de Telecomunicacions han estat comprant parts d’ordinadors com a discs durs, fonts d’alimentació, etc que no estaven destinades a ser usades en l’àmbit de l’empresa”.

Les seves denúncies, però, no s’han limitat a denunciar la malversació de fons, sinó que també han gosat plantar cara a temes més greus. “També he denunciat que un treballador va assetjar sexualment a una treballadora dins de les dependències de l’empresa. D’aquest fet és plenament coneixedor la prefectura de Telecomunicacions i la responsable de Recursos Humans de l’empresa; en aquest cas l’empresa no ha obert cap expedient contra el treballador que va assetjar sexualment a la companya ni s’han pres mesures perquè aquests fets no es tornin a reproduir”.

L’estratagema utilitzada per TMB per tal de poder acomiadar Del Cabo sense que a aquest l’emparessin els seus drets com a delegat sindical la denúncia el propi afectat en una carta oberta. “Davant tots aquests fets jo vaig sol·licitar a la Direcció de l’empresa, ja que no pensava fer res contra la ineptitud de la prefectura de Telecomunicacions de saber conduir un grup de treballadors, ni d’administrar diners públics, que em traslladessin de lloc de treball. Així és que em vaig desplaçar del meu lloc de treball a la cotxera Pablo Díez a la cotxera d’Horta. Allí vaig estar aquests últims mesos reparant equips del Bus Turístic i per descomptat que no va haver-hi cap problema laboral ja que allí em trobava treballant jo sol en el meu lloc de treball. Però la veritable intenció de la Direcció de l’empresa no era solucionar cap problemàtica laboral ni que jo deixés d’observar i denunciar com els responsables de Telecomunicacions seguien robant diners; la veritable intenció va ser que passés el temps i es complís un any des de l’última vegada que vaig utilitzar hores sindicals per a tasques del sindicat CGT. Passat aquest temps l’empresa s’assegura que davant el meu acomiadament jo no estigui sota la protecció sindical i pugui sol·licitar l’acomiadament nul en un judici. La Direcció de l’empresa ha arribat a denegar al sindicat hores sindicals per a mi amb l’única finalitat que es complís aquest any sense que jo utilitzés les hores sindicals”.

Davant d’aquest acomiadament, ja s’han convocat diverses mobilitzacions i assemblees informatives. A banda, és clar, de presentar una denúncia per acomiadament improcedent contra TMB. Una de les principals mobilitzacions és una vaga de quatre hores, de les 8 del matí a les 12 del migdia, el proper 8 d’agost.

Neix la secció sindical de la COS a Transports Metropolitans de Barcelona

“El sorgiment d’aquesta secció sindical no és aliè als esdeveniments ocorreguts després de les mobilitzacions del mes de febrer”

cartell-8-dagostcolorL’empresa pública TMB, la plantilla de la qual acumula un llarg historial de lluita obrera, compta des de fa unes setmanes amb una secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical. El sorgiment d’aquesta secció sindical no és aliè als esdeveniments ocorreguts després de les mobilitzacions del mes de febrer i la vaga convocada i desconvocada durant la celebració del World Mobile Congress.

La pròpia secció sindical ho explica de la següent manera: “Aquest any 2012 els treballadors i treballadores d’autobusos de TMB hem viscut la mala experiència de patir una retallada en les nostres condicions laborals arrel del incompliment del conveni 2012 i amb l’allargament del conveni (amputat) fins el 2014 amb la conseqüent congelació i perduda del poder adquisitiu.  Encara està per veure, tal i com pinten les coses, si la Direcció tornarà a treure les tisores i tornarà a incomplir acords laborals. Més important encara, la retallada no només ha tocat de ple els nostres sous, sinó que també ha posat en perill el futur de la plantilla, empitjorant el servei que donem a la gent de Barcelona, ja que amb l’eliminació de 4 línies de bus, del servei en diumenge i festiu del Bus de Barri i amb la reducció de quasi totes les línies la Direcció pot utilitzar en un futur l’argument de que sobren treballadors i treballadores”.

Davant d’això, la COS denuncia la previsible actitud de negociació a la baixa dels sindicats oficialistes, però també el paper adoptat pels sindicats que fins aleshores havien liderat les mobilitzacions. Segons el sindicat, “el que molts treballadors i treballadores no ens esperàvem és que els sindicalistes de Cgt, Actub i Psa acabessin fent exactament el mateix, sota l’argument que “la gent no vol moure’s”. I amb això, inconscientment, van obrir la porta per a que la Direcció acabés acomiadant al company Andreu de Cabo fa un mes”. És aquest paper el que fa decidir alguns dels sindicalistes de TMB de constituir una secció sindical de la COS.


[bar group="860×106"]