Els treballadors públics sortiren al carrer el 18 de gener a Barcelona

18 gener BCNEls funcionaris van tornar prendre els carrers del centre de Barcelona el passat 18 de gener per protestar contra les retallades del govern de la Generalitat de Catalunya. Així, en la data en que el Parlament de Catalunya acollia el seu debat pressupostari, els dotze sindicats que compten amb representació al sector públic van convocar els treballadors de l’administració a fer sentir les seves veus al carrer. El lema de la pancarta que encapçalava la comitiva ho deia tot: “No a les retallades, salvem els serveis públics”. El ball de xifres de participació es va situar entre les 11.000 persones segons fonts dels mossos d’esquadra i els 30.000 manifestants segons fonts sindicals.

La comitiva va partir de la plaça Sant Jaume i va recórrer Via Laietana per arribar a les portes del Parlament, al Parc de la Ciutadella, on els representants sindicals van ser rebuts pels representants dels diferents grups parlamentaris a qui van exposar les seves reivindicacions. Segons va explicar Rosa Canyadell, portaveu d’USTEC, “de resposta no n’hi va haver cap” tot i que si que “hi va haver qui va escoltar les reivindicacions” dels sindicats i també qui “va defensar la postura del Govern”. Les demandes dels funcionaris són fruit de la suma de retallades del govern i van des de la denúncia de la retallada salarial que pateix el sector públic, fins a la queixa sobre la nova imposició del pagament d’un euro per recepta mèdica o l’increment de taxes sanitàries, educatives i de subministrament, per exemple.

En un comunicat unitari, els sindicats van posar de relleu que aquesta manifestació té l’objectiu “d’aturar la política de retallades pressupostàries i de personal “que esta portant a terme el govern d’Artur Mas”. Consideren que les polítiques que està aplicant Convergència i Unió passen per “desballestar els serveis públics, deteriorar el seu funcionament i justificar així la seva privatització”. En aquest sentit, els sindicats denuncien que els nous ajustos pressupostaris són “un atac directe a la qualitat dels serveis com a pilar fonamental de l’Estat del benestar” i afegeixen que contribueixen a “l’empitjorament de les condicions dels treballadors” i al deteriorament de la qualitat dels serveis i les prestacions que rep la ciutadania.

Per altra banda, els sindicats també adverteixen del perill que poden comportar les noves mesures de contenció que aplica el Govern estatal. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha anunciat que aplicarà mesures de contenció de la despesa, que s’assimilen a les que ha aplicat CIU a Catalunya. Un exemple n’és la congelació de salaris aplicada pel Partit Popular, que s’afegeix a la retallada al sou que van patir els funcionaris catalans. A més, els sindicats denuncien que l’augment de l’IRPF que planteja el govern central “sostreu proporcionalment més a qui menys guanya” i això fa que la congelació dels salaris es tradueixi en un nou descens del poder adquisitiu dels funcionaris.