Els veïns de Benimaclet recuperen els horts urbans

img_7440m

Després l’acció realitzada ahir davant la seu del BBVA, més d’un centenar de veïns del barri valencià de Benimaclet s’han manifestat aquest matí per protestar contra la intransigència d’aquesta entitat en relació al projecte d’horts urbans que ha impulsat l’Associació de veïns de Benimaclet.

Com ja informàvem a L’ACCENT 198, a principis de l’any 2011, l’Associació de Veïns va encetar aquesta iniciativa com a conseqüència de l’abandonament d’uns terrenys destinats al Pla d’Actuació Integrada (PAI) Benimaclet Est, paralitzat des de fa 17 anys.

Segons el president de l’associació, Antonio Pérez, es pretenia “construir allò que es va destruir; recuperar espais que servisquen per l’educació dels ciutadans, recrear un paisatge útil amb el mestissatge de l’horta amb l’oci i la cultura”. Amb aquest esperit centenars de veïns han dedicat els seus esforços els últims mesos per netejar els terrenys i condicionar-los per poder ser cultivats. El camí no ha sigut fàcil, però amb molta insistència s’ha aconseguit el suport de la Regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament de València i el permís de la Comunitat de Regants de la Séquia de Mestalla per poder rebre l’aigua necessària per treballar la terra.

La sorpresa va arribar quan el BBVA, propietari de part dels terrenys del PAI, sense cap avís previ i sense llicència municipal va barrar amb tanques totes les parcel·les netejades pels veïns, va destruir les parts que ja estaven condicionades per llaurar i va posar un servei de seguretat privada.

img_7420m

Davant d’aquesta situació els promotors de la iniciativa s’han mobilitzat en diverses ocasions per recuperar els terrenys, però la resposta del BBVA sempre ha sigut la de negar-se a parlar amb els afectats. Per aquest motiu les més de 200 persones implicades directament en el projecte han intensificat les seues accions.

Ahir al matí una cinquantena de veïns es van concentrar davant les portes de la seu del BBVA al carrer Poeta Querol i van plantar allà mateix un hort urbà amb la intenció de recordar a l’entitat que aquest projecte ja no té marxa enrere.

foto endavant

L’onada de mobilitzacions ha continuat aquest matí amb una manifestació des de la Plaça de Benimaclet fins a les parcel·les dels horts en la que han participat més d’un centenar de veïns i que ha acabat amb una nova ocupació dels terrenys barrats pel BBVA. A la marxa s’han sumat diversos representants del ric teixit associatiu de Benimaclet, com membres de Benimaclet Viu, el Centre Social Terra, la Colla de Dolçainers ‘Estrela Roja’ o Endavant OSAN.

En declaracions a L’ACCENT, un grup de veïns ha manifestat que el que han trobat hui a les parcel·les no tenia res a veure amb el que hi havia fa unes setmanes. L’entitat bancària, no contenta amb tancar els terrenys ja preparats per llaurar, ha tornat a llençar terra amb enderrocs i escombraries per impedir el treball dels horts. Tot i això, durant unes hores els manifestants han estat netejant i condicionant de nou les parcel·les i han anunciat que el projecte encara continua viu. Segons informa Paco Guardeño, portaveu de l’Associació de Veïns, també s’ha començat una campanya de boicot per anul·lar els comptes de l’entitat bancària.

Vídeo, Col·lectiu Audiovisual Melderomer, del dissabte 28: