Els webs de contrainformació en el punt de mira

Els webs de contrainformació en el punt de mira

llibertat d'expressió

Des de fa uns mesos, els webs de mitjans de comunicació alternatius s’han situat també en el punt de mira mediàtic-judicial. Kaosenlared, Indymedia, Llibertat.cat i també L’ACCENT.CAT s’han vist assenyalats en premsa i ràdio per responsables polítics i judicials.

En la interlocutòria de l’Audiència Nacional prohibint la rebuda a Laura Riera durant les festes de Gràcia s’aludia a Kaosenlared i a Llibertat.cat com a webs que van servir de plataforma propagandística de l’acte. Més tard, el passat 14 de setembre el diari Las Provincias anunciava que un col·lectiu d’estudiants d’extrema dreta havia presentat una denúncia contra L’ACCENT per calúmnies dies després de Coalición Valenciana anunciés que també es querellaria contra L’ACCENT per calúmnies contra la policia.

El darrer cas ha estat la demanda feta per Assumpta Escarp, regidora de seguretat ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona i membre del nucli dur del PSOE barceloní, qui reclamava en una entrevista a RAC1 “el tancament de webs que incitin a la violència”, referint-se explícitament a Kaosenlared. Aquesta petició fou feta en el transcurs de l’espiral que generaren els disturbis de la vaga del 29S i la voluntat de les autoritats de voler oferir a la ciutadania un culpable clar, identificable i criminalitzable, malgrat saber que la realitat dels fets era molt més complexa.

L’augment del ressò que aquests webs han obtingut gràcies a la seva constant tasca de narrar l’altra cara de la moneda sembla ser la causa que hagin esdevingut un nou objectiu a abatre. Cada cop és més habitual que mitjans de comunicació majoritaris usin les informacios d’aquests webs per contrastar notícies. De fet, l’Agència Informativa 29S -una experiència de coordinació de molts d’aquests mitjans contrainformatius- va experimentar desenes de milers de visites al seu web en un sol dia, i els seus teletips van servir de pauta a molts altres mitjans, entre ells quasi tots els digitals en català, per a construir el relat informatiu de la vaga.

Fins al moment, tots els mitjans resten a l’expectativa de veure si els atacs rebuts a través de les declaracions a premsa prenen cos per la via judicial.