[bar group="860×106"]

Empenta a la lluita per l’habitatge i contra l’elititzacó a Gràcia

Els Mossos d'Esquadra ja han identificat quatre dels ocupants de la nova Oficina d'Habitatge de la Plaça del Sol

Des del passat dissabte el districte de Gràcia de Barcelona ja disposa d’una Oficina d’Habitatge. Després d’una manifestació convocada contra l’elitització del barri i la massificació turística, un grup de veïns va ocupar un espai de la Plaça del Sol. “Teníem la voluntat d’unir la lluita contra la construcció d’hotels al barri i la lluita pel dret a l’habitatge, canalitzades, entre d’altres, a través del Grup d’Habitatge i la Plataforma ‘Gràcia on vas?'”, explica Dani Vázquez, membre de l’Oficina de l’Habitatge de Gràcia. L’espai ocupat era, fins fa només un mes, una botiga de queviures i està previst que properament s’hi construeixi un hotel.

Precisament, el projecte de construcció de 4 hotels en els pròxims mesos a Gràcia ha estat un dels detonants de l’ocupació, ja que els veïns interpreten que l’Ajuntament no ha tingut en compte el procés participatiu per definir els usos urbanístics del barri que el mateix consistori va impulsar. La primera notícia que va fer saltar les alarmes va ser l’anunci de l’ubicació d’un hotel de luxe als Jardinets de Gràcia, a l’edifici del Deutsche Bank. A més d’aquest, hi ha 2 hotels més projectats, al carrer Còrsega amb Torrent de l’Olla i al carrer Legalitat. D’altra banda, el Grup d’Habitatge sospita la construcció d’un quart hotel, a Torrent de l’Olla amb Travessera de Gràcia, en una zona on actualment hi ha un comerç històric del barri i una xifra considerable de veïns.

Suport mutu i assemblearisme

El pròxim dimecres a les set del vespre la nova Oficina d’Habitatge de Gràcia ha convocat la seva primera assemblea oberta, que servirà per definir les línies d’actuació de l’espai. “Es treballaran qüestions d’habitatge a partir del suport mutu, l’assemblearisme, la coresponsabilitat i la reciprocitat”, avança Vázquez. “S’ajudarà aquelles persones que estiguin disposades a ajudar”, afegeix. Els desnonaments, els casos de mòbing o l’accés de ls joves a l’habitatge seran alguns dels temes que prendran més protagonisme dins les estratègies de l’Oficina.

“Esperem que l’Oficina serveixi per donar impuls al Grup d’Habitatge”, afirma Dani Vázquez, que fa una crida a sumar gent dins el grup que permetin seguir amb els treballs iniciats i començar-ne de nous. Entre les iniciatives fetes fins ara, destaquen l’ocupació del bloc de pisos batejat com “Armadillo”, en el qual es van ubicar famílies desnonades i persones procedents de diversos moviments anticapitalistes. Fora del barri, el Grup d’Habitatge també va ocupar un bloc de pisos al carrer Villarroel, destinat també a diverses famílies desnonades.

Identificació per part dels Mossos d’Esquadra

Quatre dies després de l’ocupació de la Plaça del Sol, el jutjat d’instrucció va enviar-hi ahir una dotació dels Mossos d’Esquadra, que un cop allà van identificar quatre persones que hi havia dins. Com els ocupants de l’espai han continuat ocupant-lo després de 72 hores, tenen dret a formar part d’un possible procediment judicial. Ara bé, abans d’un hipotètic procediment, l’Oficina d’Habitatge es pot trobar amb una ordre de desallotjament cautelar. “L’Oficina és una necessitat de Gràcia, i no té perquè estar necessàriament vinculada a aquest espai. Si ens fan fora, podem anar a algun altre lloc”, avisa Dani Vázquez.


[bar group="860×106"]