Empresonen un dels sis antifeixistes detinguts

Empresonen un dels sis antifeixistes detinguts

jutjatsbcn1

El dimarts 28 de gener, els mossos d’esquadra, seguint ordres de la jutgessa Pilar Rovira del Canto, del jutjat número 19 de Barcelona, detenien 6 persones a les localitats de Barcelona, Hospitalet, Sant Feliu i Vilanova. Segons la versió policial, els detinguts, estaven acusats de l’atac a un grup de feixistes a Barcelona el passat 12 d’octubre. Després de tres dies detinguts, cinc sortien en llibertat amb càrrecs, i es decretava ingrés a presó provisional per un dels antifeixistes, en Fèlix.

Les detencions, produïdes quan els antifeixistes es trobaven als seus llocs de treball, d’estudi o domicili, van anar seguides, l’endemà dimecres des de primera hora del matí, de l’assalt i escorcoll del centre social Can Vies del barri barceloní de Sants. Durant el registre, fet en presència de la jutgessa i els arrestats, i amb un desplegament policial que ocupà el veïnat, nombrosos veïns i veïnes de Sants es concentraren per mostrar el seu rebuig a l’operació i en defensa de Can Vies.

Operació contra antifeixistes per fets del 12 d’octubre

canvies

A mesura que els mitjans reproduïen les versions policials i s’anava allargant l’escorcoll, s’anaven coneixent els detalls de l’operació contra l’antifeixisme català, iniciada per la denúncia d’integrants de la plataforma feixista ‘España en Marcha’, integrada per diversos grupuscles ultres i nazis espanyols, la mateixa que havia cridat el 12 d’octubre a anar a Barcelona per ‘acabar amb els separatistes’. Una plataforma que s’havia manifestat el mateix dia en un acte d’exaltació del feixisme i la hispanitat i que poc abans, durant la Diada, havia participat en l’assalt i les agressions al centre cultural Blanquerna de Madrid.

Durant tot el dimecres l’ocupació i escorcoll de Can Vies s’allargà més de 10 hores, durant les quals set persones que s’hi trobaven van ser retingudes pels mossos.

Els antifeixistes han passat tres dies a la comissaria dels mossos de Sant Feliu, per ser traslladats als jutjats de Barcelona el divendres al matí.

Pilar Rovira del Canto, una jutgessa propera als sectors més ultres

La jutgessa que dirigí l’operació, Pilar Rovira del Canto, titular del jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona, té un llarg historial d’actuacions beligerants contra l’independetisme i ls moviments populars catalans. És la mateixa que autoritzà la concentració falangista contra la consulta d’Arenys de Munt. Als anys noranta destacà en el seu paper molt actiu contra els insubmissos a Girona. L’actuació de la jutgessa i els mossos, tres mesos després dels fets, ha aixecat nombrosos dubtes de les seves veritables intencions i, això sí ha estat aplaudida per dirigents de l’ultradreta espanyola com Pedro Chaparro, un dels autors de l’assalt feixista al centre Blanquerna de Madrid.

Àmplia solidaritat amb els antifeixistes

llibertat karim

Concentració a Vilanova dijous 30

Només saber-se l’escorcoll de Can Vies i les detencions dels antifeixistes van començar les mostres de solidaritat i suport. Així, el mateix dimecres 29 al vespre, unes 800 persones es van manifestar a Barcelona contra les detencions i l’opreació, en una marxa que va anar de la Plaça Universitat a la Plaça Sant Jaume. La Plataforma antifeixista de Barcelona denunciava les detencions i la “complicitat que l’Estat mostra davant els grups feixistes” que al costat de l’escalada repressiva vol “neutralitzar la combativitat creixent de cada cop més sectors socials”.

A Vilanova, el dijous dia 30 una concentració a la plaça de la Vila, amb l’assistència de més de 500 vilanovins, va mostrar el suport social a en Karim, detingut vilanoví militant de l’esquerra independentista i molt actiu en els moviments socials. La PAH, l’assemblea de Drets Socials, la UM-9, UCFR i la CUP, expressaren el seu suport al jove i a tots els detinguts, denunciant l’actuació policial contra l’antifeixisme. Quim Arrufat va fer pública la denúncia pel fet que la jutjessa negués el permís per a que un diputat acudís a la comissaria per visitar els detinguts. Els concentrats van sortir després en manifestació espontània que va recòrrer els principals carrers de la ciutat.

Ingrés a presó d’un dels detinguts

Divendres 31 al matí, davant els jutjats de Barcelona, a la ciutat de la justícia, un grup de persones mostraven el seu suport als detinguts, durant la tarda cinc d’ells sortirien en llibertat a l’espera de judici, mentre que el restant ha ingressat a presó preventiva. L’acusació s’hauria fonamentat en proves com dades obtingudes d’alguns mòbils.