En perill el Jardí Botànic de la Universitat de València

[L’ACCENT 148]Un bé d’interès cultural (BIC) sota amenaça. El Jardí Botànic de la Universitat de València, tota una institució amb més de quatre segles d’història al servei de la investigació botànica, lliura batalla ara contra l’especulació urbanística. La sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV), que autoritza la construcció d’un hotel d’onze plantes al Solar dels Jesuïtes, on es troba el jardí, posa en perill la seua supervivència. Només la plataforma Salvem el Botànic, creada el 1995 arran l’aprovació de l’Ajuntament de València d’aquesta edificació, presentarà un recurs contra la sentència. Els serveis jurídics de la Conselleria de Cultura i l’Ajuntament de València han decidit abstenir-se.

Salvem el Botànic, que té per objectiu la conservació del jardí, joia científica mundialment reconeguda, exigeix que aquest terreny es qualifique com a no edificable i es dedique a l’espai públic. Per això, ha decidit seguir endavant amb el recurs contra la sentència del TSJPV que rectifica la declaració de BIC del Jardí Botànic i avala la construcció de l’hotel de cinc estrelles per part de la constructora Expo Grupo. El portaveu de la plataforma, Pasqual Requena, explica que “La cassació d’una sentència intenta anul·lar-la per no haver estat dictada conforme a dret o perquè la llei no ha estat interpretada correctament en les seues fonamentacions”. Tot i això, després de 18 anys de litigis i dispositives a favor de la constructora, la plataforma no té prou recursos econòmics per fer front a un altre judici. Per aquest motiu, ha demanat solidaritat popular i ha anunciat que encetarà una sèrie d’iniciatives per tal d’aconseguir diners, com ja van fer el 1995 amb la rifa de quadres donats per artistes valencians.

En un comunicat emès per Salvem el Botànic, la plataforma ha criticat fortament les administracions valencianes. La Conselleria de Cultura i l’Ajuntament de València s’han tirat enrere després d’anys de judicis, malgrat que va ser la Generalitat qui va fer un decret per protegir el solar. A més, l’acceptació de la sentència implica el pagament de 3.000 euros en concepte de les despeses del procés a Expo Grupo per part de la Generalitat, que ha estat acusada de desviament de poder.

Meravella paisatgística
El Jardí Botànic té com a tasca fonamental la investigació i la transmissió de coneixement sobre diversitat vegetal, conservació de les espècies rares o amenaçades de la flora de la mediterrània i la conservació dels hàbitats naturals. Pasqual Requena creu que “El Jardí Botànic, el Col·legi dels Jesuïtes i la seua capella neobizantina, l’església de Sant Miquel i Sant Sebastià, el tram final de la Gran Via de Ferran el Catòlic i el Jardí del Túria conformen, amb algunes altres fites arquitectòniques, un paisatge urbà d’una importància indubtable i amb un nivell màxim de protecció patrimonial”. Per al portaveu del col·lectiu, “Els terrenys de Jesuïtes, que són l’original pati d’entrada col·legial i de jocs dels alumnes, sempre han estat lliures de tota edificació i haurien de continuar així per sempre, entre altres coses per no interferir amb la visió actual del paisatge”.