Enric Duran, un mes i mig a la presó

Enric Duran a la roda de premsa en tornar a BarcelonaAquesta setmana fa un mes i mig que Enric Duran és a la presó. Va ser detingut el 17 de març a la Universitat de Barcelona, un dia després de tornar a reaparèixer públicament [vegeu vídeo roda de premsa] de manera voluntària per anunciar la distribució del periòdic Podem!, edició que seguia l’anterior; Crisi. El dia 19 li van decretar presó preventiva per presumpte delicte d’estafa continuada sense fiança pel risc de fuga, tot i que havia tornar amb voluntat de quedar-se i afrontar el judici, concebut com a part mateixa de l’estratègia de denúncia del sistema financer.

El 21 de març van traslladar Duran a Can Brians. El recurs que va presentar l’advocat fou denegat. Segons el grup de suport, Duran “és a la presó per motius polítics” ja que d’aquesta manera “s’asseguren que el seu missatge tingui molt menys ressò”. Segons diuen, “són els bancs els qui ens estafen dia rere dia quan creen diners del no res en forma de deute amb interessos que no es podran pagar mai” [vegeu documental: “Els diners són deute”].

Des d’aquest punt de vista, Duran no hauria estafat perquè s’ha aprofitat del sistema d’endeutament pervers dels bancs: “Són els bancs els qui viuen a costa del nostre endeutament i l’espoliació dels recursos del planeta”. I afegeixen: “L’Enric ha volgut posar de manifest aquest model pervers i ara és a la presó. El poder té por d’allò que no pot vèncer, i la repressió és la seva única arma”.

Enric Duran per tots els canals

Enric Duran [blog]va donar proves i exemples de les accions que va desenvolupar durant els dos anys que va durar el procés. Les podeu veure al seu canal de vídeos. Per altra banda, aquí podreu veure una extensa sèrie de vídeos on es fa un seguiment del cas d’Enric Duran. A Okupem les ones hi trobareu el “primer testimoni visual d’en Robin Banc”, on Duran explica detalladament el procés de la seva acció i els motius que el van portar a dur-la a terme. A la mateixa web hi trobareu un especial de vídeos sobre economia crítica i a la web de Gran Angular un reportatge amb un actor que fa d’Enric Duran.

En ràdio, Suelta la Olla va entrevistar Enric Duran el 30 de setembre, pocs dies després de fer-se pública l’acció. I a Ràdio Klara teniu un arxiu de notícies referents a Duran i una entrevista radiofònica. A Illacrua iKaosenlared també hi trobareu converses amb Enric Duran.

En aquest blog, es fa un homenatge a Enric Duran a través de diverses fotografies i vídeos i fins i tot s’ha creat una cançó al seu nom.