[bar group="860×106"]

Es debilita el domini del PSC al Baix Llobregat i CiU esdevé segona força

La formació racista de PxC substitueix C’s a la comarca, mentre el PP guanya a Castelldefels

ICV es manté en vots, mentre ERC segueix enfonsant-se, i la CUP dóna la campanada a Molins de Rei

El PSC manté l’hegemonia al Baix Llobregat malgrat la important davallada que ha patit aquestes eleccions. Ha perdut més de 25 mil vots i 47 regidories, i el que és més important, ha deixat de guanyar en poblacions importants. La derrota més sonada ha estat la de Castelldefels, on el PP ha guanyat per primera vegada. Han estat justament el PP i CiU qui més s’han beneficiat de la baixada del PP, mentre que Plataforma per Catalunya entra, també al Baix Llobregat, amb 8 regidors (a destacar els 3 de Sant Boi de Llobregat), 1 conseller comarcal i 9.665 vots. Per la seva banda, Ciudadanos ha desaparegut del mapa polític comarcal en benefici de la formació racista dirigida per Anglada.

Mentrestant, ICV-EUiA ha mantingut la mateixa bossa de votants (ha perdut 1 sol vot a la comarca) i ha guanyat 11 regidors. Aquests resultats s’han sustentat en algunes victòries importants, com les de Sant Feliu, El Prat o Olesa de Montserrat, i malgrat l’enfonsada patida a Molins de Rei on CiU ha aconseguit guanyar mentre el PSC no ha estat capaç de ser la força més votada per la seva tasca a l’oposició. Aquesta tasca l’ha capitalitzada, molt merescudament, la CUP, que ha donat la sorpresa obtenint 1,797 vots i 4 regidors, convertint-se en tercera força política a la vila. A la resta de la comarca la CUP no ha pogut obtenir representació enlloc més, malgrat obtenir resultats molt dignes, després d’una campanya molt meritòria. A Martorell, novament s’han quedat a pocs vots d’obtenir representació, amb el 4,13%, mentre que poblacions difícils com Sant Boi o Sant Joan Despí s’ha quedat lluny obtenint el 2,63%i el 2,43% respectivament. A Collbató, la candidatura presentada a darrera hora per la CUP ha obtingut només l’1,9% dels sufragis.

Com a la majoria del territori, ERC ha patit una nova davallada, aquesta vegada de 8 mil vots respecte les darreres municipals, perdent 22 de les 55 regidories que tenia. La nota positiva l’ha donada la candidatura d’ERC a Sant Vicenç dels Horts on ha estat segona força i ha aconseguit trencar el pacte despòtic que mantenien PSC i PP.

  • El suport a les candidatures d’unitat popular i d’esquerra alternativa al Barcelonès i al Baix Llobregat:

+ Tots els regidors de la CUP poble a poble

+ El PSC perd l’hegemonia al Barcelonès mentre CiU guanya Barcelona i el PP Badalona

+ La taca de la unitat popular s’estén al Penedès, Anoia i el Garraf

+ Matisos dins el domini blau. Radiografia de les eleccions a la Ciutat de València

+ Illes Balears: El PP arrasa, però el PSM aguanta l’embestida


[bar group="860×106"]