[bar group="860×106"]

Es presenta Sortu, nou partit de l’esquerra abertzale

sortu2Aquest dissabte dia 23 de febrer es va celebrar a Pamplona el congrés constituent de Sortu, nova formació política de l’esquerra independentista basca, que torna a disposar d’un partit legal després de molts anys d’il·legalitzacions. El congrés culminava un procés de debat intern que s’ha fet els darrers mesos en centenars d’agrupacions locals.

El càrrec de secretari general del partit, per al qual la militància ha escollit el presoner polític Arnaldo Otegi, ha quedat vacant, a l’espera que el dirigent independentista surti en llibertat. L’alabès Hasier Arraiz n’ha estat escollit president.  Arraiz, poc conegut públicament, és militant de l’esquerra abertzale des de ben jove, fet que li ha suposat l’empresonament i processament en diverses ocasions víctima de la presecució d’idees de l’estat espanyol. Nascut a Vitòria fa 40 anys va ser membre de Jarrai, Haika i d’Herri Batasuna, i havia col·laborat amb L’Accent. Formen part de la direcció també veterants militants com Joseba Permach, Joseba Álvarez, Pernando Barrena i Rufi Etxeberria, entre altres.

En el missatge que va enviar als militants des de la presó, Otegi afirmava que Sortu neix com «Un nou instrument de lluita que sorgeix com a fruit d’una nova relació de forces i la utilització revolucionària de la legalitat burgesa». El caràcter revolucionari va ser també remarcat per Arraiz en el seu discurs, en el qual a més va apostar per mantenir la política d’aliances dels darrers temps de l’esquerra abertzale, amb l’objectiu d’assolir la independència i construir un «model social alternatiu».

La nova formació va rebre salutacions de nombrosos parits i forces polítiques d’esquerres d’arreu del món, com el FMLN, el PC de Cuba, el Sinn Féin, Corsica Libera, el CNA Sud-Africà, Marcha Patriótica de Colòmbia, el BDP kurd o el MAS de Bolívia. Des dels Països Catalans, David Fernàndez, diputat de la CUP-AE, va llegir una salutació al nou partit.


[bar group="860×106"]