“Estan intentant noves vies per aturar el creixement de l'esquerra independentista”

“Estan intentant noves vies per aturar el  creixement de l'esquerra independentista”

>> Entrevista a Cesk Freixas

El cantautor Cesk Freixas és una de les veus més conegudes de músics catalans compromesos amb la lluita de l’esquerra independentista. És per això que Ciutadans i PP han intentat impedir que toqués al festival Acústica, que es va celebrar a finals d’agost a Figueres. No van sortir-se amb la seva; per contra, van generar una onada de solidaritat que va fer anar encara més gent al concert que va fer en Cesk el dissabte 29 a la població empordanesa.

L’ACCENT hi hem parlat per saber com valora la campanya contra seva i els projectes musicals que ara té en marxa.

Com va anar el concert de Figueres?
Doncs molt bé, hi va venir molta gent i va omplir tota la plaça de l’Ajuntament, que és on el fèiem. Vam quedar molt contents del a resposta del públic. Va ser tot el contrari del que suposo que volien aconseguir el PP i Ciutadans.

Per què creus que van voler impedir que toquéssis a l’Acústica?
Penso que més per la meva feina cultural, és per la meva militància a l’esquerra independentista i anticapitalista. Supos que no volen que existeixi una música que estigui tant connectada amb el compromís polític.

Quina va ser la resposta dels organitzadors davant de l’actitud de PP i Ciutadans?
Doncs l’Ajuntament des del primer moment es va posar al nostre costat i va dir que la cultura ha de tenir una quota de reivindicació. Pel que fa al festival, va preferir quedar-se al marge de la polèmica sense alterar la programació, cosa que penso que va ser una posició força intel·ligent.

Entre els arguments que van esgrimir perquè no toquessis, deien que havies donat suport a la candidatura Iniciativa Internacionalista. Veiem, doncs, que tornen a recórrer a l’esquerra abertzale per criminalitzar la catalana. Sí. Veuen que creix l’esquerra independentista als Països Catalans i per tal de criminalitzar-la doncs l’intenten connectar amb ETA. És la mateixa lògica que han intentat aplicar amb mi.

Però no els ha funcionat.
Certament. Crec que estan provant noves vies. Saben que una onada repressiva forta podria generar molta solidaritat. Així que van buscant d’atacar d’altres maneres. Ara ho han provat amb mi, i no els ha funcionat. Diria que és el primer intent de censura a un projecte musical cantat en català en els últims 10 o 15 anys. Veurem que intenten més endavant.

A banda d’aquesta polèmica, com t’ha anat la temporada de concerts estival?
Doncs hem fet força actuacions, n’estem molt contents. A més, gràcies a la publicitat que ens han fet Ciutadans i el PP amb l’intent de censura, doncs ens estan sortint moltes actuacions ara. La gent ens vol portar a tocar per demostrar que estan en contra d’aquest intent de censura.

I ara quina feina tens per davant?
Doncs ja estem a l’estudi gravant al tercer dics. Si tot va bé el traurem a mitjans de desembre, i a partir del 2010 ja farem les presentacions tant pel país i com per fora (estem mirant d’anar a Galícia, Euskal Herria, Sardenya i més llocs). Ho anirem concretant els propers mesos.