ETA anuncia la decisió de no realitzar accions ofensives.

ETA En un vídeo emès per al cadena britànica BBC, tres membres de l’organització armada basca Euskadi Ta Askatasuna donaven a conèixer una declaració que feia pública la decisió, adoptada fa mesos, de no realitzar accions ofensives.

L’organització citava la trajectòria de lluita en defensa dels drets democràtics del poble basc enfront els intents d’aniquilació i integració en el marc espanyol, anunciant que avui dia, el seu parer, hi ha l’oportunitat d’avançar vers un desbloqueig de la situació antidemocràtica d’excepció imposada per l’estat, que permeti un canvi polític.

Per a això, tanmateix, subratllaven la necessitat de que els agents i ciutadans bascos donin passos ferms per a articular un projecte independentista, crear les condicions per a un procés democràtic, i respondre a la repressió defensant els drets civils i polítics avui dia negats per l’estat. És a dir, la necessitat d’un compromís real i l’aposta per fer realment possible la defensa de l’opció política de l’esquerra independentista davant la repressió de l’estat.

ETA mostrava, igualment, la seva disposició a arribar a un acord amb l’estat per a assolir uns mínims democràtics que posin les bases de la solució al conflicte polític, i feia una crida a la comunitat internacional a prendre part en la recerca d’una solució democràtica.

Recordava, finalment, que “serà quan els drets del Poble Basc siguin reconeguts i garantits quan s’obri la porta de la veritable solució al conflicte”.

Davant aquest anunci, les reaccions seguiren el patró habitual, des del govern espanyol, així com l’oposició, es rebutjava cap procés de negociació i de diàleg, i es refermava la seva voluntat de continuar amb la política de repressió i de negació de les més elementals llibertats democràtiques. Una posició compartida pel el govern autonòmic ilegítim de la Comunitat Autònoma Basca, així com organitzacions empresarials i els principals grups mediàtics. També el PNB, la dreta basca, actualment aliada del govern de Zapatero en la negociació dels pressupostos de l’estat, s’alineava amb les tesis del govern.

Per altra banda, des de altres les forces basques, la majoria sindical i organitzacions socials i polítiques, es valorava positivament la decisió i s’apelava al procés iniciat fa mesos des de l’esquerra independentista basca i altres agents polítics per a la suma de forces sobiranistes i progressistes.

[+ Text íntegre de la declaració]