ETA posa fi a la lluita armada

L’organització armada basca Euskadi Ta Askatasuna ha anunciat aquest dijous 20 d’octubre que posa fi a la lluita armada. La declaració es produeix poc després de la Conferència de Pau celebrada a Sant Sebastià, enla quales va acordar una declaració que posava les bases d’un procés de pau que permeti una solució democràtica al conflicte basada en el respecte a la voluntat democràtica del poble basc.

Text íntegre de la declaració d’ETA en català:

“Euskadi Ta Askatasuna, organització socialista revolucionària basca d’alliberament nacional, desitja mitjançant aquesta Declaració donar a conèixer la seva decisió:

ETA considera que la Conferència Internacional celebrada recentment a Euskal Herria és una iniciativa de gran transcendència política. Lap resolució acordada reuneix els ingredients per a una solució integral del conflicte i compte amb el suport d’amplis sectors de la societat basca i de la comunitat internacional.

A Euskal Herria s’està obrint un nou temps polític. Estem davant una oportunitat històrica per a donar una solució justa i democràtica al secular conflicte polític. Enfront de la violència i la repressió, el diàleg i l’acord han de caracteritzar el nou cicle. El reconeixement d’Euskal Herria i el respecte a la voluntat popular han de prevaler sobre la imposició. Aquest és el desig de la majoria de la ciutadania basca.

La lluita de llargs anys ha creat aquesta oportunitat. No ha estat un camí fàcil. La cruesa de la lluita s’ha endut a moltes companyes i companys per a sempre. Uns altres estan sofrint la presó o l’exili. Per a ells i elles el nostre reconeixement i més sentit homenatge.

Des d’ara, el camí tampoc serà fàcil. Davant la imposició que encara perdura, cada pas, cada assoliment, serà fruit de l’esforç i de la lluita de la ciutadania basca. Al llarg d’aquests anys Euskal Herria ha acumulat l’experiència i força necessària per a afrontar aquest camí i té també la determinació per a fer-lo. És temps de mirar al futur amb esperança. És temps també d’actuar amb responsabilitat i valentia.

Per tot això, ETA ha decidit el cessament definitiu de la seva activitat armada. ETA fa una crida als governs d’Espanya i França per a obrir un procés de diàleg directe que tingui per objectiu la resolució de les conseqüències del conflicte i, així, la superació de la confrontació armada. ETA amb aquesta declaració històrica mostra el seu compromís clar, ferm i definitiu.

ETA, finalment, fa una crida a la societat basca perquè s’impliqui en aquest procés de solucions fins a construir un escenari de pau i llibertat.

GORA EUSKAL HERRIA ASKATUTA! GORA EUSKAL HERRIA SOZIALISTA!
JO TA KE INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMOA LORTU ARTE!

A Euskal Herria, a 20 d’octubre de 2011

Euskadi Ta Askatasuna. ETA