[bar group="860×106"]

Euska Herria no camina sola

El passat dilluns altre cop van picar a la porta de matinada i no era el repartidor de llet. Tornava a ser la Guàrdia Civil, amb una ordre judicial del magistrat Eloy Velasco de l’Audiència Nacional. Van picar portes arreu d’Euskal Herria, i fins i tot a les portes dels hotels que a Madrid allotgaven els advocats que havien d’argumentar les defenses dels imputats pel sumari contra 35 militants de l’esquerra abertzale per pertinença a Batasuna, EHAK i ANV. Una causa que ha quedat aplaçada degut a la indefensió dels imputats.

L’operació policial vestida de cop a les finances de la solidaritat, i acusacions de frau fiscal, per no haver declarat durant 2012 i 2013 més d’un milió d’euros per la seva feina com a advocades de la defensa, es produí només 48 hores després que els carrers de Bilbao tornessin a clamar pels drets dels i les preses polítiques basques.

Aquests dies, mitjans de comunicació, declaracions de premsa i converses de bar, mercat i a la pausa de l’entrepà havien de ser per reflexionar sobre la crueltat de la dispersió dels i les preses polítiques basques. Sobre l’aïllament patit a les presons. Sobre la sagnia econòmica que suposa fer 8’8 voltes al món cada cap de setmana per poder estar 40 minuts amb un fill, germana o veí. Eren dies per a recordar que Arkaitz Bellón va morir a la seva cel·la a Cadis, fa menys d’un any, i que aquesta és la última mort de la que volem tenir noticia. Cap mort més, ni a les presons ni a les carreteres. Eren dies per a fullejar el llibre que la Xarxa ciutadana en favor dels drets dels preses, exiliades i deportades basques, SARE, ha editat per denunciar totes aquestes arbitrarietats.

Aquests dies però, diaris i teletips han canviat les prioritats informatives de la mà de l’Audiència Nacional Espanyola. Ja van intentar-ho l’any passat, amb l’operació preventiva contra “Herrira”, que suposà la detenció de 18 persones pocs dies abans de la mobilització anual de gener.

Serà feina de tots i totes no desviar l’objectiu, sinó duplicar-lo. Denunciar cada detenció, sabent que en el fons hi ha una problemàtica política molt més gran, i que només te solució dins el debat i el compromís polític. I que les qui aquest dilluns van ser detingudes, són les que dia a dia fan milers de quilòmetres per a poder assistir els seus defensats, i ho fan sabent que havent triat aquest camí, qui truca a la porta de matinada mai és el repartidor de la llet.

Marc Garcia és membre de l’associació Amics i Amigues d’Euskal Herria


[bar group="860×106"]