Èxit de les mobilitzacions per la vaga general

La jornada de vaga general ha deixat un balanç positiu pel que fa a les mobilitzacions i la repercussió mediàtica, però el seguiment de la mateixa ha sigut molt desigual, com ja s’anunciava aquest matí.

Piquets i violència policial

La primera part de la jornada ha transcorregut amb nombrosos piquets al llarg del País Valencià. S’ha tancat el port de València, els mercats de proveïment de les grans ciutats també s’han vist afectats, al polígon del Port de Sagunt i a Xest s’han cremat barricades de pneumàtics, centres comercials de Castelló de la Plana i Alacant han rebut la visita de piquets… i així fins un llarg etcètera.

>> Fotografies dintre la notícia

L’acció dels piquets ha estat acompanyada per un gran desplegament policial que ha actuat amb brutalitat en més d’una ocasió, segons han denunciat els assistents. A Alacant, dos membres dels piquets que acudien al Corte Inglés han estat detinguts i no han quedat en llibertat fins passades les 17h de la vesprada. A València, el piquet d’estudiants ha rebut una càrrega després d’un tall de carretera. La intervenció de la policia ha acabat amb un treballador ingressat i amb la clavícula trencada.

Més tard, quan s’han concentrat els piquets al centre de València, la policia ha encerclat el grup format per l’esquerra independentista i altres moviments socials per, posteriorment, dispersar-lo amb una forta carrega policial. Dos militants de l’esquerra independentista han hagut de rebre atenció mèdica per forts colps al cap i molts més assistents han rebuts cops de porra indiscriminadament.

Els piquets del matí han acabat en una concentració a la Prefectura de la Policia Nacional espanyola, on de nou han patit la violència policial i molts han sigut identificats. Posteriorment, les organitzacions de l’esquerra independentista han emès un comunicat denunciant l’actuació de la policia on responsabilitzen el delegat del Govern espanyol, Ricard Peralta.

Les manifestacions de la vesprada

Les manifestacions de la vesprada han sigut de les més multitudinàries que es recorden al País Valencià en els darrers anys. Els carrers de les capitals valencianes s’han vist inundats de manifestants en contra de la reforma laboral. Més de 70.000 assistents a València, més de 50.000 a Alacant i més de 30.000 a Castelló de la Plana són les xifres de l’èxit d’aquesta convocatòria, que demostra que el seguiment desigual de la vaga ha sigut, també, a causa de la coacció de la patronal i de la por dels treballadors.

El bloc de l’esquerra independentista de València ha aplegat entre 1.500 i 2.000 persones. Representants d’aquestes organitzacions s’han mostrat satisfets per l’assistència i també per la feina que s’ha fet durant la vaga i els dies previs. També han denunciat la pressió policial a la que estan sotmesos i, en concret, l’intent de la Policia Nacional espanyola de confiscar-los una pancarta que, precisament, feia referència a la brutalitat amb què han actuat durant tot el dia. Curiosament, el Sindicat Unificat de Policia ha acudit a la manifestació, després, això si, d’un matí molt carregat de feina, com bé li han recordat, a crits molts dels manifestants.

Al final de la manifestació s’havia anunciat una concentració davant Delegació de Govern, però finalment s’ha suspés perquè la gran afluència de gent ha fet que s’acabara massa tard. Tot i així, les organitzacions de l’esquerra independentista han afirmat que se celebrara en els propers dies.