[bar group="860×106"]

Exitosa Jornada de les Balears i Pitiüses al Maresme

IMG-20130426-WA0005Aquest divendres passat, 26 d’abril, es dugué a terme la Jornada “Les Illes a l’Atzucac” a la Taverna que porta el mateix nom, a la ciutat maresmenca de Mataró.

S’encetà tot plegat cap a les 20 hores del capvespre amb la xerrada sobre la situació política i lingüística a les Balears i Pitiüses, on hi assistiren prop de 20 persones. La xerrada es dividí en tres parts. Per una banda, s’encetà l’acte amb la presentació dels dos col·lectius que, juntament amb l’Atzucac, van organitzar l’acte: Illencs pel Català (col·lectiu d’illencs residents a Barcelona que lluita per la protecció del català i contra la política repressora del Govern de Jose Ramón Bauzá) i la Comissió de Festes de Santa Maria de Formentera (col·lectiu organitzador de les festes de Santa Maria des de l’any 1990 fins a l’actualitat). Acte seguit es presentà el llibre titulat “L’independentisme a les Illes Balears” (editat per Documenta Balear) per part dels seus dos autors: els historiadors mallorquins Miquel Amengual i Joan Pau Jordà. La presentació donà peu a la tercera part d’aquest primer acte, que fou generar una mica de col·loqui i debat sobre la situació actual en política lingüística a les Balears i Pitiüses, així com pot afectar l’anomenat Procés de Transició Nacional per part de Catalunya en relació a la resta de territoris dels Països Catalans.

Just després de donar per finalitzat el debat, les persones assistents es disposaren a visualitzar el documental “Aigua Clara, Formentera 1913-1975”, del periodista Carmelo Convalia. En aquest, es revela l’essència i la història de l’illa durant el segle XX, a través de la vida del mariner i anarquista Joan Colomar Torres.

Un cop finalitzada la projecció del documental, s’organitzaren les instal·lacions de la Taverna per al sopar popular, on prop de 40 persones gaudiren dels següents plats –tots de gastronomia endèmica de Formentera-: amanida de bescuit i peix sec i calamars amb sobrassada.

Per a amenitzar la jornada, després del sopar, cap a les 23 hores al mateix Atzucac, es gaudí del directe de la formació musical mallorquina Taverners, els quals recentment han tret el seu primer disc titulat “No hi ha temps que no torn”.

Per a finalitzar, es comptà amb els Punxadiscs Luigi_may i Pep Vòmit, que ens transportaren per unes hores a les festes d’estiu d’arreu de les Balears i Pitiüses.

A grans trets, des dels diferents col·lectius organitzadors, es considera una molt bona jornada, tant amb assistència com en participació, tenint en compte que era el primer cop que, tant Illencs pel Català com la Comissió de Festes de Santa Maria de Formentera, feien un acte al Principat, que no fos a la ciutat de Barcelona.


[bar group="860×106"]