[bar group="860×106"]

Finalment Gibraltar és acceptada a la UEFA

gibraltarMalgrat els intents obstruccionistes procedents de l’Estat Espanyol, el passat dia 23 de maig la Federació de Futbol de Gibraltar (GFA) va ser acceptada de forma definitiva com a membre de ple dret a la UEFA, podent així competir com a selecció nacional en la fase prèvia per a la Eurocopa del 2016 a França.

El procés ha segut llarg a causa de les pressions exercides per la Federació Espanyola de Futbol, la qual s’oposava radicalment a l’admissió de Gibraltar. La sol·licitud va ser enviada el 1997 però el conflicte arranca al 2001, quan la UEFA aprova una normativa per la qual no s’acceptarà en un futur cap selecció que no represente a un país membre de l’ONU.

Com és lògic aquesta resolució no s’aplica retroactivament, no qüestionant així la participació a competicions europees de les seleccions nacionals britàniques sense estat propi. La normativa del 2001 tenia una intenció clara impedir que l’organisme europeu acceptara als combinats de Kosovo, Catalunya i Euskal Herria.

És en aquesta resolució en la que ha centrat les seues accions jurídiques la Federació Espanyola. Per la seua banda la Federació Gibraltarenya, recolzada per l’anglesa, argumentava que la demanda d’ingrés, pel fet de estar feta a l’any 1997 no havia de regir-se per aquesta normativa.
A l’agost del 2011 una sentència del TAS donava la raó a Gibraltar i obligava a la UEFA a admetre Gibraltar. Poc després, l’1 d’octubre del 2012 el comitè executiu de la UEFA reunit a San Petersburg acceptava provisionalment la candidatura de Gibraltar.

L’acceptació al recent congrés de Londres ha segut definitiva, tot quedarà pendent de que Gibraltar formalitze els tràmits i adapte les seues instal·lacions. L’única limitació ha segut la norma que ha establert la UEFA  acceptant la sol·licitud de la Federació i el govern espanyols, per la qual Gibraltar no es podrà enfrontar a la selecció espanyola a la fase de classificació per tal d’evitar una més que probable exaltació patriòtica en el partit disputat al penyal.


[bar group="860×106"]