“Força és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”

cartellforca1webEl passat dissabte 5 d’octubre es va presentar a Barcelona, enmig d’un absolut secretisme, un nou projecte impulsat per l’organització antirrepressiva Alerta Solidària. Al final de l’acte es va desvetllar la incògnita. Un nus com a símbol de Força, una eina antirepressiva que vol servir per a explicar que si hi ha repressió és perquè hi ha una lluita per canviar el sistema. Parlem amb els seus impulsors per a conèixer més en detall el projecte.

Què és Força?

És una nova campanya que engeguem com a Alerta Solidària amb objectius molt diferents i a molts nivells. Força pretenem que sigui des d’una marca de visualització fins a una eina. Pretenem que sigui un salta qualitatiu, arribar on fins ara no ho hem pogut fer,  tant en termes de territori, com de seguiment de casos, com d’exhaustivitat, com de capacitat de resposta.

Què significa aquest salt qualitatiu?

Significa una major capacitat d’anàlisi de la repressió i de les seves conseqüències i significa una major capacitat per transmetre aquests anàlisis a tota la militància. A la pràctica vol dir poder analitzar la repressió política que es produeix arreu dels PPCC, les metodologies que utilitza i de com evoluciona, els objectius que tenia i en quina mesura els ha acomplert. Què fan i per què ho fan.

Pel que fa a la transmissió significa cercar noves eines, més senzilles i clares, per poder explicar-ho. Un exemple és el mapa de la repressió que es va realitzar fa dos mesos, i que L’ACCENT va reproduir en el seu número de l’Onze de Setermbre. D’altres seran suports audiovisuals, entrevistes, etc. Aquest és un dels objectius de Força com a eina.

Quins altres objectius té Força?

Volem aconseguir generar una visualització comuna de l’àmbit antirepressiu. Hem detectat que tenim una manca de capacitat de visualització conjunta en la nostra lluita antirepressiva. Això fa que sovint les causes que han motivat aquesta repressió puguin aparèixer com a causes aïllades per a un ampli sector social. Cal que tinguem present que la repressió és molt sovint allò que aconsegueix que una lluita arribi per primer cop a moltíssima gent. Si aconseguim que la lluita antirrepressiva es visualitzi de forma conjunta, estem aconseguint que aquest ampli sector de població identifiqui les causes d’aquesta repressió també com una lluita comunes.

Amb Força hem d’aconseguir que les lluites passades, presents i futures antirepressives, serveixin per anar donant cos a una marca que amb el temps s’associï amb les nostres lluites i amb un model de país sigui on sigui del nostre territori. Alhora això servirà perquè qualsevol lluita antirepressiva, en clau local, es vegi reforçada per les lluites precedents que hi ha hagut a la pròpia població i arreu.

I com a eina?

A part d’una eina d’anàlisi, Força pretenem que sigui també una eina d’acció. Ja n’hi ha prou de veure venir els cops i parar-los el millor que sabem i podem, cal que comencem a prendre la iniciativa en l’àmbit antirepressiu. És per això que des de Força s’engegaran tot de campanyes per combatre a tots nivells en l’esfera antirepressiva i dels drets fonamentals. Amb aquestes intentarem guanyar batalles en el debat social, polític i judicial. De moment, hem engegat la campanya “Quines dades tenen de nosaltres” per tal d’esborrar els antecedents policials de la nostra militància fent ús de la pròpia legislació de protecció de dades i posant en contradicció el sistema legal amb el sistema repressiu. En els propers mesos tenim previst engegar noves línies sobre com afrontar la confiscació de material, la identificació dels agents de policia, les bases de dades polítiques, les citacions a comissaria i el dret a negar-se a declarar, etc.

Què farà a partir d’ara Alerta Solidària i quina relació tindrà amb “Força”?

Alerta Solidària és l’organització antirepressiva de l’Esquerra Independentista i seguirà realitzant totes les tasques que ha fet fins ara. Formació, denúncia de la repressió, assessorament, etc. Força és una eina i una marca que, després d’analitzar la situació actual i les necessitats de lluita antirepressiva del moment, Alerta Solidària considera que és imprescindible posar en marxa. Així doncs, Força neix amb l’objectiu d’abraçar tota una sèrie d’àmbits i objectius  que Alerta Solidària no ha pogut assolir, i que considerem que és essencial que assolim si volem estar preparades per vèncer.

I quines relacions tindrà Força amb l’espai d’Unitat Popular, col·lectius i organitzacions amb les que treballa o és pròxima l’esquerra independentista?

Al marge dels objectius que hem plantejat abans, Força té l’objectiu prioritari de referenciar-se en el si de tota l’Esquerra Independentista com  marca d’aquesta en tota lluita de caire antirepressiu. També creiem que pot ser una eina útil per tot l’espai d’unitat popular per tal de reforçar les pròpies lluites i les conseqüències antirepressives d’aquestes.