[bar group="860×106"]

França segueix sortint al carrer

Una nova onada de manifestacions contra el projecte de llei que pretén endarrerir l’edat de jubilació als 62 anys i ampliar els anys de cotització a 42 ha estat protagonista avui, dimarts 19, a les ciutats de França. L’habitual ball de xifres en aquests casos situa el número de manifestants en 3,5 milions (330.000 a París) segons els sindicats i en 1,1 milió (89.000 a la capital) segons el departament d’Interior de l’executiu de Sarkozy.

>> Galeria de fotos

Flickr_albumid=72157625201475514

[Fotos de l’Andreu Merino]

La pressió popular, juntament amb les esmenes presentades per l’oposició , més de 500, estan sent els principals maldecaps del govern. Entre altres coses, han provocat que a hores d’ara encara no es pugui confirmar que la votació del projecte de llei al Senat sigui demà, tal com estava previst. S’espera que, a tot estirar, la votació no s’endarrereixi més enllà del divendres 22.

Mentrestant, els sindicats estan fent un últim esforç per fer pressió a l’Elisi. Les principals preocupacions de Sarkozy són, ara mateix, el bloqueig de les refineries arreu de l’estat i els aldarulls entre manifestants, generalment estudiants, i la policia que han tingut lloc els últims dies.

Un 20% de benzineres arreu de França estan tancades i les altres comencen a quedar-se sense estoc. La patronal francesa ja ha advertit de la gravetat de la situació, i els danys que la falta de combustible pot originar al sistema econòmic francès. El bloqueig ha obligat a l’executiu francès a crear un gabinet de crisi que s’encarregui en exclusiva de controlar i informar de la situació a les diferents refineries i gasolineres del país.

Per altra banda, els estudiants han donat una empenta més a la vaga, i es calcula que 1.200 centres de secundària i facultats universitàries han tancat avui les seves portes. Els incidents més destacats han tingut lloc a les universitats de les afores de la capital i també a la Place de Repúblique de París, on la policia ha acabat dispersant els joves amb gas lacrimògen.

Fins al moment, el govern no ha donat cap mostra de marxa enrere, i l’única reacció a les manifestacions dels últims dies ha estat treure pit i ensenyar múscul. L’executiu ha afirmat que la reforma és l’única manera de poder pagar les pensions, i la ministra de Justícia Michelle Aillot Marie ha assegurat que el govern actuarà amb duresa contra qui provoqui aldarulls. Així doncs, les reclames dels francesos s’estan estavellant, de moment, contra el mur de l’Elisi.


[bar group="860×106"]