Gara confirma la guerra bruta contra el militant abertzale Jon Anza

Gara confirma la guerra bruta contra el militant abertzale Jon Anza

Mobilització el passat mes de juny per denunciar la desaparició d'AnzaSegons assegurava aquest divendres el diari basc Gara, un cos policial espanyol hauria enterrat el cos del militant d’ETA Jon Anza en territori francès, després que hagués mort en el transcurs d’un interrogatori il·legal. Anza va desaparèixer el passat 18 d’abril en un viatge en tren.

En l’editorial, Gara denuncia que el segrest, assassinat i desaparició del cos d’aquest militant basc mostra el retorn a estratègies de guerra bruta de l’Estat espanyol contra el moviment basc d’alliberament nacional.

La Fiscalia francesa ha anunciat que tindrà en compte aquestes informacions que assenyalen a l’actuació de policies espanyols en territori de l’estat francès.

Els darrers mesos, familiars i companys de Jon Anza s’han mobilitzat per exigir una investigació sobre la seva desaparició. La hipòtesi que sempre han mantingut és que cossos policials espanyols el van detenir en el tren que el portava de Baiona a Tolosa de Llenguadoc, que va morir mentre l’interrogaven i que van enterrar el cos en algun punt de l’Estat francès.

Arran d’aquestes revelacions, la fiscalia francesa ha indicat que treballarà en les investigacions amb les noves dades. La fiscal Anne Kayanakis comunicava als mitjans que amb les noves dades investigaria no només al desparició sinó també la possible mort del militant basc en territori sota jurisdicció francesa. Mentre la premsa francesa esfeia ressò dels fets, els mitjans espanyols han silenciat completament aquest nous indicis de terrorisme d’estat del seu govern.

Més casos de guerra bruta

Com ja va informar l’Accent, en els darrers mesos diversos militants independentistes i expresos políitcs bascos han denunciat episodis de segrestos, detencions il·legals, amenaces i tortures per part d’agents espanyols que cercarien informació o intentarien aconseguir col·laboració amb les forces de seguretat espanyoles.