[bar group="860×106"]

Gràcies un any més

De tant en tant, en ocasions especials, la redacció de L’ACCENT decidim fer alguna editorial sobre nosaltres o, millor dit, sobre aquest projecte comunicatiu que compartim. Aquest és el número 169 de L’ACCENT; no és un número rodó, però sí que és rellevant perquè enceta el setè any de vida del periòdic. Des del 2003 que L’ACCENT forma part de la nostra lluita i durant tots aquests anys, sense excepció, ha sigut fidel a la seua cita quinzenal amb els lectors i les lectores.

Quan L’ACCENT nasqué, el 2003, l’esquerra independentista encara estava sorgint de la crisi interna dels noranta. Érem un moviment feble i desestructurat i, en gran mesura, juvenil, perquè les generacions majors s’havien distanciant del projecte independentista. L’esquerra independentista s’esforçava per fer-se un lloc entre els moviments socials catalans, que van protagonitzar l’eclosió del principi de la dècada, amb les grans manifestacions contra la guerra d’Iraq, i que evolucionaven políticament de l’efervescència del moviment okupa a noves pràctiques adaptades a les noves circumstàncies, com poguera ser l’arribada massiva dels anomenats “sense papers”.

Els vents bufaven, segurament, en una altra direcció, però, tanmateix, l’esquerra independentista fou capaç de superar molts dels conflictes del passat, de teixir xarxa amb la resta de moviments socials i d’incorporar nous discursos al seu programari polític. I ho féu, entre altres coses, impulsant un projecte de comunicació popular ambiciós: L’ACCENT, un mitjà de comunicació gratuït, quinzenal, d’àmbit nacional i políticament compromès, sense embuts i sense ambigüitats.

A mesura que el moviment ha superat les diferents traves i obstacles i ha crescut quantitativament i qualitativa, L’ACCENT també ha millorat. Quin tinga l’ocasió de veure alguns dels primers exemplars del periòdic, podrà comprovar els canvis que hi ha hagut. I els canvis no han arribat només a l’edició impresa. La pàgina web de L’ACCENT ha estat renovada recentment i se n’ha millorat el contingut, ja que a banda de la informació del periòdic, s’actualitza regularment amb nova informació. D’aquesta manera, el web ha esdevingut un complement indispensable per al periòdic i ens ha permès multiplicar-ne la difusió. Les xifres són les següents: se n’imprimeixen uns 4.000 exemplars de mitjana i a través de la web el periòdic en format PDF rep unes 6.000 visites també de mitjana. Podem considerar, doncs, que cada número editat de L’ACCENT arriba als 10.000 lectors i lectores. En alguns casos, bastant més, com per exemple, l’últim número de l’any passat, el 168, que ha tingut un mínim de 12.333 visites a través del servei Isuu. A més, encara caldria afegir les xifres de visites als continguts propis del portal.

Però no cal reduir-ho tot a les xifres. A finals de l’any passat explicàvem que L’ACCENT arriba regularment a diferents presons de l’Estat espanyol i francés. No són només els presos polítics catalans els destinataris, sinó també n’hi ha bascs i gallecs. Són menys d’una vintena els exemplars que s’envien als “centres penitenciaris”, però que tenen tant de valor com els centenars d’exemplars que es distribueixen als subscriptors, o els milers que es reparteixen en diades o manifestacions.

De fet, aquestes són algunes de les  xicotetes coses que demostren la utilitat de L’ACCENT, més que no pas les grans xifres. Que els presos puguen compartir la lluita del carrer -i a l’inrevés- és fonamental per consolidar un moviment, com també ho és que una persona que mai compraria un periòdic o entraria en una web determinada, puga assabentar-se del que fa l’esquerra independentista perquè s’ha trobat un exemplar gratuït en un bar de Castelló de la Plana, de Berga o de Mallorca. Amb aquestes intencions, entre moltes altres, es va fundar L’ACCENT ara fa set anys. Ara com abans, el nostre objectiu ha sigut sempre el mateix: ser una eina útil per a l’esquerra independentista i tots els moviments emancipadors. I els centenars de subscriptors, les desenes de locals col·laboradors, els anunciants i totes les persones que cada quinze dies contribueixen a fer realitat aquest projecte són la millor mostra que ho estem aconseguint. A tots i totes les que feu possible L’ACCENT, gràcies un any més!


[bar group="860×106"]