Gran marea per la independència a Barcelona

Gran marea per la independència a Barcelona

proxy

La mobilització de l’esquerra independentista aplega milers de persones per la independència i el socialisme als Països Catalans

Malgrat la intensa campanya mediàtica, les previsions més optimistes d’assistència s’han quedat curtes en una jornada històrica a la ciutat de Barcelona. Centenars de milers de persones han col·lapsat el centre de la ciutat des del migdia i han protagonitzat una jornada que ha superat amb escreix la mobilització del 10-J.

La convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana s’ha convertit en un clam popular a favor de la independència, desbordant els propis organitzadors, que s’han vist amb dificultats per acomplir el seu objectiu: lliurar un escrit al Parlament de la regió principatina.

L’ANC ha estimat l’assistència en “prop de dos milions”, mentre que la Guàrdia Urbana, l’ha fixada en milió i mig. Independentment del ball de xifres, la ciutat de Barcelona s’ha vist ocupada per una onada d’estelades que es dirigien cap al punt de partida o que esperaven l’arribada de la manifestació en algun punt del recorregut.

La presència de polítics ha sigut nombrosa, amb representants de pràcticament tots els partits. Entre els assistents, hi havia consellers de CiU com Mas-Colell o l’expresident Jordi Pujol. Així mateix, ha sigut nodrida la representació del món cultural.

Manifestació de l’esquerra independentista

manifestació 11 set 2012 BarcelonaFidel a la seua tradició, l’esquerra independentista ha convocat una manifestació pròpia que ha eixit a les 17h de la plaça d’Urquinaona. Sota el lema “Ni pacte fiscal, ni pacte social. Independència, socialisme, Països Catalans”, unes 15.000 persones han marxat en direcció al passeig del Born on ha acabat la manifestació. Ha estat la manifestació de l’esquerra independentista més concorreguda en molt de temps. Durant el recorregut s’ha recordat la unitat territorial i la necessitat de fer confluir la lluita per la llibertat nacional amb la lluita pels drets socials. Així mateix, una bandera espanyola i una altra de l’UE han sigut cremades al llarg de la manifestació. La marxa era encapçalada per destacats militants de l’esquerra independentista, com regidfors de la Candidatura d’Unitat Popular de nombroses localitats.

A l’acte polític han participat Marcel Pich, de l’esquerra independentista de Mallorca, així com membres d’Arran, que han aprofitat per presentar la nova organització juvenil, Xavier Monge, de la CUP ha fet el darrer parlament, i l’acte s’ha acabat amb el cant dels segadors.

Actes durant tot el dia

Durant tot el matí, l’esquerra independentista de Barcelona s’ha establert al Fossar de les Moreres amb parades de material i diversos actes polítics. Entre ells, l’organització juvenil Arran ha fet una primera presentació pública. Prèviament, però, desenes d’independentistes han rendit homenatge a Gustau Muñoz i als lluitadors morts en combat. Posteriorment, vora 1.500 persones han participat en la manifestació convocada per Rescat en suport dels i les preses polítiques catalanes.

Manifestacions a Mataró i a Girona

Mataró ha sigut escenari d’una altra de les convocatòries unitàries de l’esquerra independentista. Unes 300 persones s’han manifestat pel centre de la ciutat darrere d’una estelada gegant i la pancarta de la CUP. A Girona, l’esquerra independentista també ha convocat manifestació pel matí, des de la plaça Catalunya. També ha desplegat una pancarta gegant des d’un pont de la ciutat.

A2gwnklCcAEGr3O

Manifestació a Lleida

Unes mil persones s’han manifestat pels carrers de la ciutat seguint la convocatòria de CUP i Arran, que eixia a les 12h de la plaça de la Paeria. Els organitzadors han valorat molt positivament l’assistència que ha sigut superior a altres anys. Durant la manifestació s’ha fet la tradicional parada al convent del Roser per retre homenatge als màrtirs de 1707. En acabar la manifestació, l’acte polític ha servit per presentar la nova organització Arran a les comarques de Ponent. L’acte ha comptat amb actuacions de cultura popular.

Actes a Tarragona i Reus

La ciutat de Tarragona ha acollit activitats durant tot el dia organitzades per més de trenta entitats locals, entre elles, les organitzacions de l’esquerra independentista. Els organitzadors han coincidit en assenyalar que hi ha participat molta més gent que l’any passat. Durant el matí s’ha fet un acte polític amb tres parlaments: d’una banda, de l’assemblea de docents de Tarragona, d’una altra banda, de la campanya Mallorca en Català i, per acabar, dels minyons, escoltes i guies…

Durant el matí, també hi ha hagut actes a altres pobles, com a Capçanes, on ha tingut lloc una ofrena floral al monument de Carrasclet.

A les 19:30ho, l’esquerra independentista del Camp s’ha manifestat pels carrers de Reus. Més de 4.000 persones han participat en una mobilització històrica per la independència i el socialismes als Països Catalans.

+ Galeria d’imatges de la Diada de l’Onze de setembre de 2012