[bar group="860×106"]

L’HDP, el partit amb més dones candidates a les eleccions de Turquia

Creixen les tensions entre el govern i l'HDP abans dels comicis legislatius del 7 de juny

El Partit Democràtic Popular (HDP) de Turquia ha complert amb el seu eslògan “partit de les dones”, si més no pel que fa a la llista amb la qual es presenta a les eleccions legislatives del pròxim 7 de juny. En aquests comicis l’HDP, de tendència pro kurda, serà el partit que més dones candidates presenti, amb un total de 268 dels 550 candidats de la formació.
Per fer una comparativa amb d’altres formacions amb possibilitats en aquests comicis, el Partit Republicà Popular (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP), esquerra nacionalista turca, ha nominat només 103 dones candidates. Això queda molt per sota de la igualtat de representació, doncs suposa un 18 %. Per la seva part, lislamista Partit de la Justícia i elDesenvolupament (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP), s’ha quedat amb 99 candidates. La quarta formació amb possibilitats per entrar és el Partit d’Acció Nacionalista (Milliyetçi Hareket Partisi, MHP), ultra imperialista turc. En aquest darrer cas només presenta quaranta candidates.
Actualment l’AKP té 312 escons, el CHP 125, l’MHP 52. D’aquests, un 14,42 % de les de l’AKP són dones, CHP en té el 13,6 % i l’MHP té un 5,77 % de diputades. D’altra banda i hi ha 29 escons propers a l’HDP escollits com a independents, dels quals un 28,57 % són ocupats per diputades. Actualment el parlament turc té 90 dones diputades essent la majoria de l’AKP.
 Denuncien atacs del govern turc
Quan falten poc més de tres setmanes per les eleccions legislatives, les tensions entre els partits que hi concorren agafen protagonisme. Ahir, l’HDP va responsabilitzar el govern i el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, dels atacs amb bomba duts a terme contra diverses de les seves seus. Un dels atemptats, a la ciutat d’Adana, ha provocat sis ferits, mentre que l’atac a la localitat de Mersin no ha causat danys personals.

[bar group="860×106"]