Històrica manifestació pel català a Palma

Prop de 50.000 persones arribades de diferents llocs de Mallorca ompliren els carrers de la ciutat de Palma en una massiva manifestació que, amb el lema “Si a la Nostra Llengua”, fou un clam contra la política lingüística de José Ramón Bauzá i el PP.

palma 25m

La multitudinària marxa estava organitzada per l’Obra Cultural Balear, i comptava amb el suport de més d’un centenar d’entitats de l’illa, entre elles gairebé totes les forces polítiques, incloent-hi l’Esquerra Independentista, i també destacades agrupacions culturals, socials i ecologistes. Malgrat l’ampli espectre polític que participà de la convocatòria, Bauzá ha restat importància a la mobilització, recolzant-se en la “manifestació silenciosa de les urnes”.

Un dels blocs més nombrosos i dinàmics fou el de la campanya “A Mallorca en català!”, impulsada per Endavant-OSAN, que fa mesos que realitza mobilitzacions i accions contra les agressions a la llengua que suposen les darreres lleis del PP i reafirma l’aposta pel català des d’una òptica social i popular.

A l’alçada de les escales de la Plaça Major, un grup de militants del SEPC i Maulets, amb màscares i vestimenta blanques, desplegaren entre bengales una pancarta en solidaritat amb Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca que realitzà 25 dies de vaga de fam contra les polítiques del PP. L’acció provocà l’ovació repetida dels manifestants que anaven desfilant, que arribaren a ocupar tot el recorregut de la manifestació: quan la capçalera arribà al Consolat de Mar encara quedava gent al punt de partida.

La mobilització, on també feren acte de presència cares conegudes del món de la cultura i la comunicació, ha estat valorada per l’OCB de forma molt positiva, i en general els diferents participants en destaquen el seu caràcter històric. Endavant, per la seva banda, animà a “seguir amb les accions populars i la lluita als carreres per defensar la nostra llengua”.

palma 25m 1palma 25m

palma 25mpalma 25m

palma 25mpalma 25m 1

Fotos: @XaviGZ, @silvlitsch, J. J. Luna