Hollande guanya les presidencials a Catalunya Nord enmig d’un ascens de l’ultradreta

Les presidencials d’ahir a Catalunya Nord van suposar gairebé un triple empat entre Hollande, Sarkozy i Le Pen. Tot i guanyar Hollande, la seva diferència amb els altres dos no era ni d’un 2% de vots. Hollande va fer un 25,96%, Sarkozy un 25,31% i Le Pen un 24,23%. Mélenchon amb un 12,77% i Bayrou amb un 6,29%.

cat nord resultats


(Cliqueu per ampliar)

 

Le Pen aconsegueix els millors resultats per a l’ultradreta, passant de 37.000 vots el 2007 a 64.000 enguany. El llistó estava en els 53.000 vots assolits el 2002 pel seu pare. El Front Nacional aconsegueix la victòria en diverses viles importants de la plana del Rosselló, com Elna, El Soler o Baó. A la plana i a la costa els resultats de l’ultradreta es situen per damunt del 20%, arribant a superar el 30% en alguns municipis. A la muntanya (Vallespir, Conflent, la comarca occitanòfona de la Fenolleda i en menor mesura l’Alta Cerdanya), el FN queda per sota del 20%.

Electoralment parlant, els resultats evidencien la divisió de Catalunya Nord entre una muntanya “roja” i una plana conservadora. Això s’evidencia al Conflent, on el candidat del Front d’Esquerres (que integra el PCF) ha assolit la victòria en força municipis i queda a dos punts d’aconseguir ser la força més votada al cantó d’Oleta. Tot i així, el resultat global de Melenchon, tant a Catalunya Nord com a la resta d’estat francès, es situa per sota de les expectatives aixecades les darreres setmanes.

Alguns dels notables polítics nord-catalans [vegeu Accent 224] han fracassat en l’intent de fer que als municipis on governen el seu candidat fos el més votat. A Elna, l’alcalde i dirigent del PCF Nicolás Garcia ha vist com el FN guanyava superant el 30% dels vots. El mateix els ha passat als diputats sarkozystes François Calvet (batlle d’El Soler) i Fernand Sire (Sant Llorenç de la Salanca). Jacqueline Irles, també diputada sarkozysta i batllessa de Vilanova de la Raó, ha vist com Hollande guanyava per poc al seu municipi. Els socialistes també aconsegueixen la victòria a Prada, on el seu batlle, Jean Castex, és assessor de Sarkozy. Aquests resultats situen les eleccions legislatives de juny com a molt disputades. Cal recordar que actualment els quatre diputats que corresponen a Catalunya Nord són de la UMP. D’aquests, només Daniel Mach ha aconseguit que Sarkozy fos el més votat al seu municipi, Pollestres.