Increment preocupant de les morts a la feina

Increment preocupant de les morts a la feina

El Ministeri de Treball espanyol ha fet públiques les xifres semestrals de la sinistralitat laboral. En els primers sis mesos de 2015, les morts al treball han pujat un 3,3% respecte al mateix període de 2014, han crescut de manera destacada -un 7,7%- els accidents mortals produïts durant la jornada laboral.

Tot i que la majoria de morts s’han produït en el sector serveis, l’increment resulta especialment preocupant a la indústria, que registra un 30,4% més de morts respecte al primer semestre de 2014.

Segons el ministeri espanyol, a les comunitats autònomes dels Països Catalans (no disposem dades de la Franja de Ponent i Catalunya Nord) entre gener i juny d’enguany s’han produït 75.143 accidents laborals, 412 al dia. La majoria dels sinistres han estat durant la jornada, i 11.586 s’han produït de camí al tall. Del total d’accidents registrats en aquests territoris, 534 han estat greus (138 esdevinguts in itinere) i 83 mortals (15 in itinere). Així doncs, al nostre país es registra una mort en el treball cada dos dies, aproximadament.

Els Països Catalans concentren un 29,1% de les morts en el treball esdevingudes a l’Estat Espanyol. Catalunya encapçala el sinistre ranking estatal amb 49 treballadors que han perdut la vida mentre treballaven o de camí a la feina, la segueix Andalusia (43) i Madrid (36), mentre que el País Valencià ocupa el quart lloc autonòmic amb 31 vides perdudes. A casa nostra la major part de la mortalitat en el treball es concentra a les àrees metropolitanes de Barcelona (40 treballadors) i València (19). La sinistralitat en el treball creix de manera proporcional a la inseguretat laboral i a la precaritat, en el context de crisi capitalista.