[bar group="860×106"]

Intenten malmetre el Pi Jove

El passat cap de setmana el Pi Jove, situat al Pla de Campllong al Berguedà, va aparèixer amb mostres d’haver intentat ser serrat i amb perdigons incrustats a l’escorça. Paral·lelament, a la carretera que hi porta des de Berga van aparèixer diverses pintades amb símbols nazis.

El Pi Jove està situat prop del Pi de les Tres Branques, mort des dels anys 30, i ambdós simbolitzen la unitat dels Països Catalans en cadascuna de les seves branques.

Des d’inicis dels anys 20, i només interroput pels períodes de més repressió cap a les llibertats formals, s’hi celebra anualment un aplec independentista el tercer diumenge de juliol, que en la darrera dècada ha estat complementat per l’aplec de joves Rebrot, organitzat per Maulets.

La conservació tant del Pi Vell com del Pi Jove ha estat objecte periòdicament de debat polític. Durant la dècada dels anys 80 CiU apostà fort per aquest símbol, tenint tot el protagonisme de l’aplec, però amb l’extensió de l’independentisme abandonà aquesta aposta. Així doncs, quedaren al calaix projectes de museïtzació de l’entorn com els proposats per Espar i Ticó, amic personal de Jordi Pujol. Malgrat que des de l’ajuntament de Castellar del Riu, municipi on es troben situats Pi Vell i Pi Jove, i des de l’Esquerra Independentista berguedana s’hagin fet intents per aconseguir dignificar l’espai, aquests han topat amb el fet que la propietat dels terrenys era privada -l’aplec, a la pràctica, es fa per ocupació- i que cap administració ha volgut portar fins a les darreres conseqüències les lleis de patrimoni i expropiar l’espai per a dignificar-lo i protegir-lo.


[bar group="860×106"]