“Israel ofereix als palestins triar entre una mort lenta a través de l'ofec o una ràpida amb els bombardejos”

Salah JamalAquest cap de setmana Israel anunciava un alto-el-foc de l’atac contra Gaza que des del 27 de desembre ha causat més de 1.100 morts a la franja. Hamàs responia al cap de poques hores dient que deixarà de llançar projectils, però exigint a Israel que retiri les seves tropes de Gaza. L’ACCENT ens hem adreçat a un representant de la Comunitat Palestina de Catalunya, Salah Jamal, per conèixer la seva opinió sobre aquests darrers anuncis i sobre els motius pels quals Israel ha desfermat l’atac contra la població de Gaza.

>> L’ACCENT 145: Els atrapats de Gaza denuncien una segona Naqba

Preguntat per L’ACCENT sobre els alto-el-foc anunciants per Israel, d’una banda, i Hamàs, de l’altra, el representant de la Comunitat Palestina a Catalunya, Salah Jamal, considera que “no significa el cessament de les hostilitats”. I és que per Jamal “tornar a segellar les fronteres de Gaza, i encerclar i ofegar la població palestina a Cisjordània i sobretot a Gaza és una forma subtil i cruel d’hostilitats”. Per ell, de fet, el que “ofereix Israel –la potència ocupant– al poble palestí és triar entre una mort lenta a través dels tancaments i l’ofec o una ràpida amb els bombardejos”.

Sobre l’objectiu real d’Israel per haver efectuat aquests atacs sobre la franja de Gaza que han deixat més d’un miler de morts, Salah Jamal considera que s’explica per diversos motius: “D’una banda, per les eleccions israelianes, ja que els mediocres actuals governants israelians necessitaven un revulsiu per a pujar les seves expectatives electorals davant de la pujada de intenció de vots a favor de l’oposició. A més, els militars israelians necessitaven una victòria militar desprès del fiasco que varen tenir a la guerra del Líban en 2006, lògicament, Gaza, amb la seva geografia d’un territori petit i pla, es ideal per assolir aquest objectiu que semblava fàcil. I un altre motiu és que els règims àrabs, implícitament, desitjaven el final de Hamas per acabar amb la seva capacitat d’aglutinar la població àrab al voltant del seu discurs de la resistència contra els plans imperialistes”.

De fet, aquest palestí-català considera que els bombardejos i atacs d’aquestes setmanes són “un episodi més de la política sistemàtica de l’Estat d’Israel que busca l’aniquilació de la causa palestina i també la cultura del rebuig del poble àrab contra els plans hegemònics i explotació d’Israel i l’imperialisme de torn”.

Malgrat els anuncis d’alto-el-foc, la Comunitat Palestina manté totes les convocatòries de solidaritat amb el poble palestí arreu dels Països Catalans. Podeu conèixer les convocatòries a la web de les Associacions d’Amistat amb el Poble Palestí dels Països Catalans.

Per seguir l’actualitat sobre el conflicte, hi ha unes quantes pàgines web que n’informen en anglès des de Palestina:

>> Alternative Information Center

>> Electronic Intifada