Jutjaran els dos Mossos que van enviar a l'hospital un independentista el 12 d'octubre de 2012

Jutjaran els dos Mossos que van enviar a l'hospital un independentista el 12 d'octubre de 2012
Imatge on es veu els dos mossos colpejant l’antifeixista mentre el provocador feixista fuig protegit per l’acció policial.

El Jutjat d’Instrucció núm. 19 de Barcelona ha decidit enviar a judici dos agents dels Mossos d’Esquadra, TIP 8089 i 14728, per les lesions que van deixar malferit l’independentista Pau Andalús.La jutgessa Maria Pilar Rovira del Canto considera suficients els indicis (vídeos, fotografies, informes policials i testimonis) per incriminar els dos agents dels Mossos per delictes greus de lesions. Aquell 12 d’octubre, a la plaça Universitat de Barcelona es desenvolupava la concentració antifeixista que cada any es convoca. En un moment donat, dos feixistes van voler passar pel mig portant ben visible una bandera espanyola, fet que provocà la indignació dels presents. Alguns d’ells van intentar arrencar la bandera, i en aquell moment va intervenir puntualment el grup d’antiavalots Dragó 212 de la Brigada Mòbil. Un cop tothom va ser dispersat és quan, atrapat per dos agents, en Pau va ser colpejat brutalment.

El resultat final de l’incident fou que l’independentista va acabar detingut i hospitalitzat, perdent un 70% de visió en l’ull esquerra, visió que ha anat recuperant parcialment al llarg dels darrers dos anys tot i no arribar mai més al 100%. Els Mossos, per contra, sostenen que les lesions són fruit d’una suposada baralla generada entre antifeixistes i ultradretans. Però a parer de la jutgessa, quan els agents van intervenir, en Pau no mostrava senyals d’haver rebut cops de ningú. Contradient als mossos ara imputats, la jutgessa afirma que van llançar al terra a Pau Andalús per després descarregar-li una pluja de cops innecessaris i no proporcionats a l’actuació estricta que requeria la intervenció de separació.

En la defensa dels Mossos, l’advocat de la Generalitat considerava ajustats a la violència mínima necessària la descàrrega de cops de porra sobre el Pau. Diferent ho veu la jutgessa quan afirma que “s’adverteix de forma molt clara que primer es llança a terra al perjudicat, per un cop a terra, colpejar-lo d’una forma molt violenta a les cames i al cap”. A més la jutgessa exhorta la Generalitat, com a responsable subsidiària, a abonar en dos dies la quantia de 12.000 euros per sufragar les possibles conseqüències penals del procés que ara passa a fase de procediment abreujat.

L’organització antirrepressiva Alerta Solidària expressa la seva satisfacció “per haver assolit aquest punt del procés. Poc habituats com estem a que una denúncia nostra avanci fins a tant lluny, encara a molta distància d’obtenir una sentència condemnatòria, ens congratulem que la pèrdua de la por, la imposició de la dignitat d’en Pau, i la seva família, hagi donat els fruits d’almenys incomodar els agents causants d’aquest mal”. Així mateix, Alerta Solidària recorda l’absurd intent de l’agent TIP 8089 d’evitar la seva identificació quan va aparèixer en una roda de reconeixement amb les celles completament depilades.

La concentració antifeixista d’aquell 12 d’octubre coincidí amb la primera de les concentracions espanyolistes a Plaça Catalunya, convocades per entitats satèl·lits del PP i Ciutadans, amb ajuda de col·lectius d’ultradreta.