[bar group="860×106"]

Jutjaran Núria Pòrtulas abans de l’estiu

[L’ACCENT 147]

El dia 7 de febrer no és una data qualsevol en el cas de Núria Pòrtulas, i així ho van constatar les més de 200 persones que es van concentrar aquest precís dia i malgrat la forta pluja davant la subdelegació del Govern espanyol a Girona. Dos anys després de la detenció d’aquesta jove anarquista, Pòrtulas segueix pendent de judici, que se celebrarà en els pròxims quatre mesos. El fiscal li demana una pena de cinc anys de presó per col·laboració en banda armada.

Una concentració de suport a Núria Pòrtulas va recordar, el passat 7 de febrer, els dos anys de detenció de l’anarquista gironina a la casa okupada El Rusc, al Pont Major de Girona. Membres de l’Assemblea de Suport van recordar un cop mes que “la repressió de les persones i moviments combatius no són un error sinó una estratègia del poder per tal de criminalitzar als moviments socials”. El fiscal demana a Pórtulas cinc anys de presó per col·laboració a banda armada i una multa de 6.500 euros.

Durant l’acte van prendre la paraula diversos membres de l’Assemblea de Suport a la Núria però també es van recordar altres casos, com el d’en Franki de Terrassa, el pres Amadeu Casellas o el d’en David de Vilafranca. L’Assemblea de Suport va assegurar que seguiran lluitant “per l’abolició de la llei antiterrorista i l’Audiència Nacional i per desemmascarar aquesta pau que es basa en l’autoritarisme, l’explotació i el domini”, i també van assenyalar Joan Saura com un dels grans responsables d’aquesta operació policial.

Dos anys de la detenció
Núria Pòrtulas va ser detinguda el 7 de febrer de 2007 acusada de pertinença a banda armada. Els Mossos d’Esquadra mantenien que la Núria liderava una cèl·lula terrorista que tenia planejat cometre accions violentes contra persones i béns materials per donar suport a presos anarquistes. Va ser empresonada durant 4 mesos, fins que finalment va sortir en llibertat sota fiança. Dos anys després, la jove encara s’ha de presentar davant les autoritats judicials un cop a la setmana i no pot traspassar les fronteres de l’Estat espanyol.

Segons Benet Salellas, advocat de Pórtulas, la defensa a la petició fiscal de cinc anys de presó per col·laboració amb banda armada és la de demanar l’absolució: “És una demanda que es reforça amb l’absolució de l’italià Juan Surroche, acusat d’associació subversiva (delicte que a Itàlia equival a la pertinença a banda armada). Cal recordar que la detenció de Pòrtulas es va donar per la seva participació a la campanya solidària amb Surroche”. “Nosaltres no hem negat la seva legítima participació en accions solidàries amb els presos”, explica Salellas a L’ACCENT, que considera que aquest fet no hauria de ser considerat delicte ni amb una legislació “tan restrictiva com l’espanyola”.


[bar group="860×106"]