La comunitat internacional és responsable

La comunitat internacional és responsable

La recent escalada de violència ha provocat una immensa indignació de la comunitat internacional, que ha condemnat ràpidament el “terror” palestí i ha assegurat el “dret d’Israel a defensar-se”.

Durant dècades, els governs occidentals van intentar “gestionar el conflicte”; es van quedar de braços plegats mentre Israel destruïa sistemàticament la solució dels dos estats i continuava oprimint violentament el poble palestí. Ara més que mai, és evident que les declaracions buides de condemna i “preocupació” no van aturar ni aturaran els crims de guerra israelians.

Aquesta comunitat internacional liderada per Occident ens ha demostrat que, de fet, pot protegir la legalitat quan enfronta Rússia a Ucraïna. De sobte va trobar la voluntat política i va reunir el coratge per defensar el dret internacional, mobilitzant-se ràpidament col·lectivament amb diverses sancions polítiques i econòmiques.

Ho anomenen un atac “no provocat”, mentre que la veritable provocació són 75 anys de neteja ètnica, colonialisme d’assentaments, apartheid, desplaçament i substitució. 56 anys d’ocupació militar brutal i annexió tant de jure com de facto. 16 anys de setge asfixiant a Gaza. Cada dia, els palestins estan sent expulsats de la seva terra, les seves cases i escoles estan sent enderrocades, i els colons sancionats per l’estat ens estan terroritzant.

Tot això no va ser suficient per captar prou l’atenció i mobilitzar la comunitat internacional. L’statu quo era convenient mentre només patissin els palestins.

Més de dos milions de persones, la majoria de les quals van ser expulsades per la força de casa seva el 1948, viuen a la presó a l’aire lliure més gran del món sota bloqueig terrestre, aeri i marítim. Tots els habitants de Gaza menors de 18 anys, gairebé la meitat de la població d’allà, no han conegut més que la vida sota setge i han viscut freqüents agressions israelianes.

Durant anys, els diplomàtics ens van dir que haviem d’arribar al “camp de pau israelià”, les mateixes veus que ara demanen que Gaza sigui arrasada. Ens van demanar que fossim la víctima perfecta per merèixer la mera simpatia. Hem hagut de convèncer-los que ens mereixem viure.

Els palestins van recórrer a totes les formes de resistència no violenta per assolir els seus drets més bàsics sense cap resultat. Quan vam anar als tribunals internacionals, en van dir “terrorisme legal”, i els mateixos estats que diuen respectar el dret internacional han bloquejat la investigació del Tribunal Penal Internacional. La nostra activitat a les Nacions Unides va ser condemnada com a “terrorisme diplomàtic” i bloquejada per les potències occidentals al Consell de Seguretat. Es van introduir legislacions per contrarestar el boicot a Israel, anomenant-lo “terrorisme econòmic”. La comunitat internacional va demostrar al poble palestí que no funciona res més que la violència, i ara estan consternats pel resultat inevitable.

Durant 75 anys, Israel mai va ser considerat responsable per la comunitat internacional. En lloc de posar fi al patiment palestí i a la impunitat israeliana, la comunitat internacional ha recompensat constantment Israel amb més cooperació política, econòmica i tecnològica. Ara també està donant llum verda a Israel per cometre més massacres sota l’aparença d’autodefensa.

Fa 75 anys el món ens va fallar, i ho continua fins avui. Ara, té l’oportunitat de seguir amb els fets les paraules i defensar el dret internacional i els drets humans com vostès diuen fer. Hi ha una massacre que s’està desenvolupant davant dels vostresulls, amb els funcionaris israelians que ho declaren públicament i sense vergonya.

A Israel se li va permetre superar el dret internacional i l’ordre global basat en regles i va creuar totes les línies vermelles establertes per la comunitat internacional, i aquesta última simplement ha fet la vista grossa.

Per tant, quan els Estats Units i la UE diuen que estan amb Israel, aquí ningú no se sorprèn, ningú no en tenia cap dubte.

*Zaid Amali és palestí, refugiat de tercera generació del poble d’Al-Ja’una, Safad. És el Director del Programa de Discurs Públic i Comunicació de MIFTAH (Iniciativa Palestina per a la Promoció del Diàleg Global i la Democràcia). Article publicat a Modoweiss el 16 d’octubre de 2023.